Nova pravila u GSP – nema više švercovanja

Uvođenjem privatnog obezbeđenja u vozilima javnog gradskog prevoza postignut je glavni cilj da kontrolor svoj posao može da obavlja neometano, što ranije nije bio slučaj.

Kako kažu u kompaniji “Kentkart” koja se bavi naplatom karata u vozilima GSP, privatno obezbeđenje može u slučaju fizičkog napada na kontrolora da legitimiše putnika radi daljeg procesuiranja u vidu krivične prijave koja će zbog toga biti podneta, ali nemaju pravo da ih legitimišu u svrhu izdavanja prekršajnog naloga, tačnije kada kontrolor izdaje kaznu zbog neposedovanja karte za vožnju, prenose beogradski mediji.

Kako je pojasnio direktor “Kentkarta” Veljko Vlahović, samo kontrolor može putniku da zatraži dokumenta ukoliko ne poseduje validnu kartu za prevoz.

„Pravila kojih pripadnici obezbeđenja moraju da se pridržavaju definisana su Zakonom o privatnom obezbeđenju, koji je donela Vlada Srbije,“ objasio je Vlahović.

„U Beogradu se od početka godine dogodilo više od 50 fizičkih napada na kontrolore u vozilima javnog prevoza, od čega 12 sa težim posledicama, zato smo bili prinuđeni da angažujemo obezbeđenje koje će kontrolorima omogućiti nesmetan rad u smislu pružanja zaštite i sprečavanja fizičkih napada na njih tokom obavljanja posla.“

Kako je naveo, pozitivna strana je i to što će obezbeđenje svojim prisustvom u vozilima javnog prevoza, gde se često dešavaju razni drugi incidenti poput džeparenja i slično, preduprediti takve situacije. Dodao je i da je ovo neka vrsta probnog perioda gde je predviđeno da bude angažovano do 30 pripadnika privatnog obezbeđenja, dodajući da je njihov broj trenutno oko 15 i da su iskustva pozitivna.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kaže da je stav gradskog pravobranilaštva i tog sekretarijata da licencirani pripadnici privatnog obezbeđenja mogu da budu u vozilima javnog gradskog prevoza zajedno sa kontrolorima i da deluju preventivno za sprečavanje incidentnih situacija.

„Angažovanje licenciranih pripadnika privatnog obezbeđenja nije u suprotnosti sa javnim ugovorom i zakonom, na privatnom partneru je da proceni u kom obimu će koristiti pomoć privatnog obezbeđenja,“ dodao je Vasiljević.

„Bitno je samo da pripadnici tog obezbeđenja postupaju u skladu sa zakonom.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

GSPšvercovanje
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • David

    Fin neki narad hočete da kažete da je do sada bilo vrdanja oko kupovine karata od „danas“ tek tako neće biti ma ajte molim vas. Taj natpis na naslonu šta piše?

  • Anonimni

    Videh jednog takvog „orangutana“ u 16-tici. Nista bolje nisam ni cekivala od ove bahate i primitivne vlasti. Imam kartu, ne kucam je jer se ne vozim kao covek – na 39 stepeni ne rade klime. Da vidim sta ce da mi uradi taj orangutan, imeni od 61 godinu koja mogu majka da mu budem. Ne dam lk, ne overavam kartu. Jedino mogu da sidjem pa da udjem u sledeci bus. Kad bi svi tako radili ne bi nam mogli nista. Ovako svi cute i plase se. Cega? Ljudi sta vam je?

  • Kiza

    U ni jednom slucaju niko ne moze da te legitimise osim policije i komunalne policij a to sto izjavljuju ovde je plasenje naroda

  • Ljiljana

    Samo jos I da naucite I kontrolore disciplini I profesionalnom ponasanju. Bahacanje I bezobrazluk mogu da primenjuju u svojoj kuci, a ne na radnom mestu.

  • Anonimni

    Tako je, da znate samo kako fizicki izgleda jedan lik iz te firme za obezbedjenje, ne bi mu dozvolili da uopste takav hoda ulicama i ulazi medju narod, ko zna cime se taj bavi, izaziva sumnju cim ga ugledate, pa samo neka proba da se sili!

  • Anonimni

    Baš sam sada pročitao pomenuti Zakon i ni jednim članom ne nalazim da je opisani posao u predvidjenom domenu privatnog obezbedjenja niti da svojim nadelžnostima mogu da primene ma koje ovalšćenje organa UP. ovo je laž.

  • Anonimni

    Dakle, davati novac za kontrolore, davati novac za obezbedjenje kontrolora, davati novac za prevoz privatnim auto prevoznicima…privatna država

  • Anonimni

    Doci ce i vama crni petak necete ni vi biti dugo na tom mestu

  • bambi

    Lica koja nisu sluzbena, nema pravo da legitimisu gradjane ni u kom slucaju. Ni slucajno nedajte dokumenta ni jednoj osobi osim sluzbenom licu. Ovo je jos jedan od pokusaja vrsenja psihicke torture nad gradjanima. Inace gradski prevoz mora biti besplatan jer gradjani vec kroz poreze i akcize izdrzavaju citav gradski vozni park. Ako vas neko bude samo pipnuo gradjani moji, slobodno mi kazite. Ako hoce da biju onda cu im ja pokazati kako znaci dobiti batine. Sram da ih bude. Verovatno planiraju i trudnice i zene sa decom da biju i da im uvrcu ruke. Sramota za Srbiju.

  • Aleksandar

    Iz sadrzaja teksta uopste ne proizilazi zakljucak koji se sugerise u naslovu

  • Anonimni

    Kontrolor nema ovlascenja da trazi dokumenta jer nije sluzbeno lice i nema prava da legitimise, Vasiljevicu zasto se pravite naivni, sa kim ste to u dilu za to obezbedjenje??