Nova vozila za prevoz skolske dece i osoba sa invaliditetom

BEOGRAD – Grad Beograd nabavio je 23 nova vozila od kojih 16 za prevoz školske dece i sedam za prevoz osoba sa invaliditetom čime je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, pokazano da se gradska vlast veoma odgovorno odnosi prema tim sugrađanima.

„Svi naši školski autobusi imaju i dva mesta za osobe za invaliditetom pošto deca sa invaliditetom koja idu u škole, idu zajedno sa ostalom decom i treba da koriste isti prevoz“, rekao je Vesić novinarima na platou ispred Starog dvora gde je danas predstavljeno nekoliko novih vozila.

Kada je reč o vozilima za osobe sa invaliditetom, naveo je da ta vozila imaju hidraulične rampe i da su potpuno prilagođena ovim osobama.

„U poslednje četiri godine kupili smo 75 ovakvih vozila i na taj način pokazali da vodimo računa o svim našim sugrađanima, da svi imaju kvalitetan prevoz“, rekao je Vesić.

Istakao je da su sva ta vozila na pogon na prirodni gas i podsetio da je Grad Beograd pre dve godine doneo odluku da se ne kupuju vozila koja su na dizel ili ako idu na benzin.

„Sva vozila koja kupujemo su na prirodni gas, električna ili hibridna vozila i na ovaj način, osim što činimo za školsku decu i osobe sa invadilitetom, dajemo svoj doprinos zaštiti životne sredine“, dodao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da Grad Beograd, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, osobama sa invaliditetom koje zbog svoje invalidnosti ili drugih razloga ne mogu da koriste javni prevoz omogućava da koriste i specijalizovani prevoz koji se odvija putem mreže GSP „Beograda“.

„Danas smo dobili sedam novih specijalizovanih vozila. Poslednji put su ovakva vozila kupljena 2018, a pre toga 2015. godine što znači da se praktično na svake tri godine ova vozila obnavljaju“, rekla je Stanisavljević.

Istakla je da je veoma važno da osobe sa invaliditetom dobijaju vozila za prevoz koja su po najvišim mogućim standardima i kvaliteta i same bezbednosti.

Naglasila je da je ovaj prevoz potpuno besplatan za osobe sa invaliditetom koje ga, dodala je, mogu koristiti tako što se prijavljuju ili preko svojih matičnih udruženja ili kontaktiranjem GSP „Beograd“.

Kako je dodala, vozila su pre svega namenjena osobama koje boluju od cerebralne ili dečije paralize, multipleskleroze, distrofije, slepim licima…

Direktor GSP „Beograd“ Radiša Momčilović je rekao da to preduzeće, osim javnog linijskog pevoza putnika, obavlja i vanlinijski prevoz u okviru koga se prevashodno vrši školski prevoz i prevoz osoba sa invaliditetom.

Naveo je da GSP ima isključiva prava na prevoz osoba sa invaliditetom, a da je od pre dve godine preuzeo kompletan školski prevoz zbog čega je, kako je istakao, u prethodne dve, tri godine dosta uloženo u nabavku novih vozila.

Kako je rekao, nabavljeno je novih 75 kombija, minibuseva i midibuseva.

„To su vozila najnovije generacije. Kvalitet prevozne usuge je podignut na najveći mogući nivo i sigurno će naši korisnici biti zadovoljni“, rekao je Momčilović.

Sekretar Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić je zahvalila na nabavci sedam novih vozila za osobe sa invaliditeotm koja će, istakla je, bitno uticati na kvalitet njihovog prevoza.

Ona je navela da taj prevoz koriste osobe sa motoričkim poremećajima, a da prioritet imaju školska deca, studenti, zaposleni i osobe sa invaliditetom koje odlaze kod lekara, na sud ili neka druga bitna dešavanja u svom životu gde ne mogu da koriste redovan gradski prevoz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar