Novi Pazar: Zaposleni blokirali ulazak novoimenovanom direktoru škole

Deo zaposlenih, predvodjeni direktorom Ahmedinom Djerlekom, sprečili su danas novoimenovanog vršioca dužnosti direktora Safeta Smailovića da udje u krug Osnovne škole „Avdo Medjedović“ u Novom Pazaru.

Aktuelni direktor Ahmedin Djerlek prethodno je optužio ministra prosvete Mladena Šarčevića „za ignorisanje procedure i protivzakonito imenovanje direktora koji nije ni učestvovao na konkursu“.

„Školski odbor je odlučio da protiv ministra pokrene krivični postupak, i sve dok postupak bude u toku nećemo dozvoliti Smailoviću da udje u školu“, izjavio je Djerlek.

On je tokom razgovora sa novoimenovanim direktorom ocenio da iza tog imenovanja stoje politika i lični interesi „sa ciljem da u predstojećem procesu dobijanja rešenja o stalnom radnom odnosu umesto onih koji su trenutno angažovani dobiju neki drugi nastavnici“.

Smailović je medijima izjavio da je „zbog dva neuspela konkursa u školi“ ministar Šarčević njega angažovao na šest meseci, kao privremeno rešenje.

On je dodao da će eventualna rešenja o stalnom radnom odnosu biti donošena „samo na osnovu dosadašnjih rezultata kandidata“.

Smailović je na pitanja da li su tačni navodi njegovih protivnika da nije ni učestvovao na konkursu i da li je član Glavnog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) i predsednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamera Zukorlića odgovorio potvrdno.

„Nisam učestvovao na konkursu i ponosim se članstvom u partiji“, rekao je Smailović novinaru Sto plus radija.

On je dodao i da će sutra ponovo doći na posao.

Podršku dosadašnjem direktoru prethodo je dalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

BNV je u saopštenju navelo da su Nastavničko veće i Školski odbor OŠ „Avdo Medjedović“ tajnim izjašnjavanjem dali podršku kandidatu Zahiru Gudževiću i imenovanje Smailovića okarakterisalo kao „još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima“.

Taj manjinski organ je naglasio da se kompletna nastava u OŠ „Avdo Medjedović“ odvija na bosanskom jeziku i predstavlja jednu od ustanova od posebnog značaja za Bošnjake.

„Zbog otvorene diskriminacije i kršenja Ustava i zakona BNV će pokrenuti sve mehanizme zaštite prava Bošnjaka i podneti krivične prijave protiv ministra i svih odgovornih“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar