Novinarska i medijska udruženja i organizacije podržavaju zahteve protesta

Novinarska i medijska udruženja i organizacije iz Srbije podržale su danas zahteve koje su izneli učesnici protesta „Protiv diktature“, koji se odnose na slobodu medija, smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine.

U saopštenju organizacija stoji da su na medijskoj sceni Srbije potrebni i mnogi drugi „duboki rezovi“, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi korak ka „obezbedjenju medijskog pluralizma i sprečavanju dalje zloupotrebe medija od vlasti“.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije su zahvalile gradjanima koji protestuju zbog toga što su shvatili značaj medija i važnost borbe za medijske slobode.

„Zahvaljujemo ljudima koji su ustali u odbranu onoga što im pripada, a to su institucije koje, uvek i pre svega, treba da budu vodjene javnim interesom. Zahvaljujemo i zbog toga što su shvatili značaj medija i koliko je važno boriti se za medijske slobode“, piše u saopštenju.

Udruženja su ocenila da REM radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentne a politički podobne osobe, koje su prema njihovom mišljenju dovedene partijskim putem, u pojedinim slučajevima i uz drastična kršenja zakona.

Kritika je upućena i na račun javnih medijskih servisa, a udruženja navode da oni prema Zakonu o javnim medijskim servisima imaju posebnu obavezu da izveštavaju u skladu sa javnim interesom, profesionalno, istinito, potpuno i blagovremeno.

„Tokom izborne kampanje, javni servisi su takodje dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije. Dok desetine hiljada gradjana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica“, piše u saopštenju.

Udruženja su takodje zatražila da zbog toga rukovodstva javnih servisa hitno podnesu ostavku i „prestanu da sramote novinarsku profesiju“.

Dodaje se da se novinarska i medijska udruženja zalažu i za striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije kroz jačanje samoregulacije, a da je u ovoj situaciji potrebno „oštro ogradjivanje svih institucija, javnih ličnosti i društveno odgovornih preduzeća od medija koji ga svakodnevno i drastično krše“.

„Pravosudje u Srbiji treba da sankcioniše medije koji krše Zakon o javnom informisanju i medijima, ali na način koji je uskladjen sa visokim standardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što podrazumeva da Zakon važi jednako za sve, uključujući tu i dužinu trajanja sudskih procesa“, piše u saopštenju.

Potpisali su ga Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Slavko Ćuruvija fondacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar