NUNS i NDNV: Hapšenje Daška Milinovića demonstracija političke sile

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da privodjenje poznatog radijskog voditelja Daška Milinovića predstavlja demonstraciju političke sile i još jedan dokaz da su policija i tužilaštvo batina u rukama Srpske napredne stranke.

NUNS i NDNV najavili su da će o ovom slučaju obavestiti domaće i medjunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja, pratiti ovaj slučaj i zabeležiti ga kao još jedan od primera ugrožavanja medijskih sloboda i političkog nasilja nad novinarima u Srbiji.

Dva udruženja podsetila su u saopštenju da skoro svakodnevne pretnje i druga krivična dela učinjena prema novinarima ili drugim „protivnicima vlasti“ ostaju bez bilo kakvih sankcija, pa i reakcija nadležnih, dok organi sile pokazuju neverovatnu efikasnost kada su na meti napada ili takozvanih napada predstavnici vlasti.

Milinović je lišen slobode bez jasnog zakonskog osnova, s obzirom na to da nije bilo opasnosti da će pobeći ili uticati na svedoke, niti je za lišavanje slobode stvoren neki drugi zakonski osnov, tako da je jasno da iza ovoga stoje drugi, politički motivi, dodaje se u saopštenju.

„Da apsurd bude veći, upravo je poslanik SNS-a kojem je Milinković ‘uputio pretnju’ jedan od onih koji svakodnevno koriste brutalan govor mržnje, a nedavno je putem tviter naloga uputio i otvorenu pretnju narodnoj poslanici Mariniki Tepić“, naveli su NUNS i NDNV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar