O postupanju MUP-a u Bačkoj Palanci posle prikupljenih podataka

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković izjavio je danas da će nakon sagledavanja prikupljenih činjenica obavestiti javnost o postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o dogadjajima u noći izmedju 10. i 11. novembra 2016. godine ispred kafića „Ruf“ u Bačkoj Palanci.

Janković je naveo da je po sopstvenoj inicijativi 15. maja pokrenuo postupak kontorole rada Sektora unutrašnje kontrole MUP-a na osnovu saznanja dobijenih iz medija, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu zaštitnika gradjana.

On je naveo da je posle dogadjaja izmedju 10. i 11. novembra 2016. godine u Bačkoj Palanci suspendovan policajac zbog privodjenja jednog gradjanina što je u javnosti izazvalo različite reakcije i komentare.

U saopštenju se navodi da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a predstavnicima zaštitnika gradjana stavio na raspolaganje sve tražene podatke i spise kojima raspolaže, koji su od značaja za postupak.

„Saradnja Sektora unutrašnje kontrole sa zaštitnikom gradjana, u konkretnom slučaju, predstavlja primer dobrog postupanja organa javne vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Televizija N1 ranije je objavila da je policajac iz Bačke Palanke suspendovan posle privodjenja Nemanje Jovanovića, sina Zvezdana Jovanovića koji je osudjen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Djindjića.

Prema navodima N1, majka privedenog, Olivera Jovanović policiji u Bačkoj Palanci podnela je pritužbu na postupanje prema svom sinu, navodeći da je policajac prilikom legitimisanja repetirao pištolj.

Mediji su takodje objavili da je Zvezdan Jovanović napisao pismo ministru unutrašnjih poslova u kojem je tražio da, kako je preneto, „zauzda besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci“.

MUP Srbije je 15. maja objavio na svom sajtu zahtev Sektora unutrašnje kontrole od 15. decembra 2016. godine da Policijska uprava u Novom Sadu ispita osnovanost pritužbi majke Nemanje Jovanovića.

Time je MUP ponovio da je počeo kontrolu dva meseca pre nego što se na postupanje policije žalio i Zvezdan Jovanović, a na sajtu su objavljeni i mejlovi sa pritužbama majke Nemanje Jovanovića iz novembra prošle godine, zahtev Sektora da ona dostavi dodatne podatke, kao i podaci koje je potom dostavila.

„Dakle Sektor unutrašnje kontrole je postupak pokrenuo dva meseca pre nego što je osudjenik Zvezdan Jovanović uputio pismo kabinetu ministra unutrašnjih poslova“, navedeno je u saopštenju MUP.

Dodaje se da se iz dokumenta Sektora unutrašnje kontrole nedvosmisleno vidi da je ta služba 15. decembra 2016. godine naložila Policijskoj upravi u Novom Sadu da ispita osnovanost pritužbi majke oštećenog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar