Obeležena 73. godišnjica proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu

U Spomen-kompleksu Adaševci kod Šida danas je svečano obeležena 73. godišnjica proboja Sremskog fronta koji je označio okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je predvodio je državnu ceremoniju, kazao je da je Srbija oduvek bila na pravoj strani, pa i u Drugom svetkom ratu upravo boreći se protiv ideologije nacizma i fašizma.

Podsetio je da je punih 175 dana – od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vodjena bitka u kojoj je u teškim i krvavim borbama na snegu i vetru, poginulo 14.000 jugoslovenskih vojnika i 1.100 pripadnika Crvene Armije.

„Zahvaljujući njihovim žrtvama, ostali smo slobodni i ponosni, van svih blokovskih podela hladnoratovskog razmimoilaženja“, kazao je Stanković.

„Moramo slediti put naših predaka tako što ćemo u miru sačuvati našu nezavisnost, jačajući ekonomiju, vojsku i kulturu. Negujmo i unapredjujmo međunacionalnu i versku toleranciju jer samo tamo možemo ojačati Srbiju“, kazao je Stanković, prenelo je Ministarstvo za rad.

Svećanosti su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali preživeli učesnici bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici Opštine Šid, SUBNOR-a, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi gradjani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar