Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je danas u Subotici, povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja u nacističke logore, da muka i nepravda koju je preživela jevrejska zajednica moraju biti primer i upozorenje svima da se nešto slično ne bi ponovilo.

„Živote subotičkih Jevreja odredjivali su izolovanost, proganjanje i deportovanje, a njihova je sudbina imala tragičan kraj“, rekao je Maglai na komemoraciji u zgradi subotičke Sinagoge.

„Jevrejska zajednica bila je temeljni faktor u duhovnom, kulturnom i privrednom životu grada… Ta zajednica i danas, iako je malobrojna i broji 250 članova, zahvaljujući svojoj istrajnosti i slozi, igra značajnu ulogu u životu ovog grada“, rekao je Maglai i podsetio da je nekada u Bačkoj živelo 20.000 Jevreja, a Subotici blizu 4.000.

Izvršni direktor jevrejske humanitarne organizacije „JDC“, rabin Ašer Ostrin iz Jerusalima, rekao je da su ljudi tokom rata bili deportovani samo iz jednog jedinog razloga – jer su bili Jevreji.

„Dan 17. jun 1944. godine označio je kraj za Jevreje u Subotici. Nestali su rabini, učenici i svi ostali. Posle Drugog svetakog rata neki su se vratili, ali je njihov broj znatno smanjen“, kazao je Postrin.

Predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš rekao je da je Subotica tada zaustavljena u privrednom razvoju, jer su Jevreji bili nosioci privrednog života izmedju 1880. i 1940. godine.

On je rekao da bi Jevrejima trebalo da se restitucijom vrati i imovina žrtava Holokausta koje su ostale bez naslednika.

Komemoraciju povodom 72. godišnjice deportovanja 4.000 Jevreja iz Subotice u koncentracione logore Aušvic i Štrashof, održana je danas u zgradi subotičke Sinagoge, a potom su predstavnici Vlade Vojvodine, Subotice, Generalnog konzulata Madjarske, američke delegacije, raznih udruženja i organizacija položili vence na spomenik u dvorištu Sinagoge.

Godišnju komemoraciju žrtvama Holokausta svake godine organizuju Gradska uprava i Jevrejska opština u Subotici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar