Obezbedjena podrška za oko 1.000 dece u okviru inkluzivnog obrazovanja

Projekat za podršku uključivanju dece iz osetljivih grupa, kojim će pomoć dobiti oko 1.000 dece kojoj je potrebna dodatna podrška u obrazovanju, pokrenut je danas, a odnosiće se i na edukaciju prosvetnih radnika i poboljšanje kvaliteta učenja.

Kako se navodi u saopštenju EU info mreže, projekat „Unapredjeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška“, projekat su danas potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret) i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

„Projektom, vrednim 4,7 miliona evra, pružiće se podrška inkluzivnom obrazovanju kroz dalji razvoj zakonodavnog okvira, edukaciju prosvetnih radnika, poboljšanje kvaliteta učenja, dodatnu podršku deci i nastavnicima u redovnim školama kroz izgradnju podsticajnog okruženja i nabavku opreme za lakše učenje, od koje će koristi moći da ima oko 1.000 dece kojoj je potrebna dodatna podrška u obrazovanju“, navodi se u saopštenju.

Ministar Ružić istakao je da obrazovne ustanove u Srbiji imaju zakonsku i profesionalnu obavezu da se prilagode svakom pojedinačnom detetu, „kako bi svaki učenik dostigao svoj maksimalni kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj“.

„Zato smo novom Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine projektovali dalji pravac razvoja inkluzivnog obrazovanja, a ovim projektom ćemo uspostaviti dodatne mehanizme podrške koji uključuju različite profesionalce, usluge, institucije, pristupe i načine rada“, kazao je Ružić.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre, naglasio je da je u procesu reforme obrazovanja u Srbiji najvažnije obezbediti da svako dete ima jednake mogućnosti da raste i razvija se.

„Ovaj projekat, koji će dosegnuti najmanje 10 odsto škola u Srbiji, direktno će omogućiti dalji razvoj i unapredjenje inkluzivnog obrazovanja. U saradnji sa Ministarstvom i našim partnerima u UNICEF-u, dodatno ćemo ojačati inkluzivan pristup nacionalnih politika i zakonodavstva, uz podizanje kapaciteta obrazovnih institucija i preko 5.000 profesionalaca“, rekao je Žofre.

Kako se navodi u saopštenju, projekat „Unapredjeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška“, koji finansira Evropska unija, tokom tri godine sprovodjenja direktno će uticati na dalji razvoj i unapredjenje inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

Planirana je podrška razvoju zajednica profesionalnog učenja i mentorska podrška prosvetnim radnicima kroz model-ustanove za inkluzivno obrazovanje, rad savetnika-stručnih saradnika, aktivnosti resursnih centara i rad 20 mreža inkluzivnog obrazovanja u opštinama koje će biti direktno uključene u projekat.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar