Obnova platoa kod Vukovog spomenika

Polomljene kocke, rupe na pločniku, oštećene ograde i nadstrešnice, kao i deo šetališta koji su nemarni prolaznici pretvorili u javni toalet već dugo je uobičajena slika platoa kod Vukovog spomenika.

Čuvena tačka sastajanja i orijentacije u prestonici uskoro bi trebalo da dobije novi izgled. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za uređenje platoa kod Vukovog spomenika sa obe strane – i sa one na kojoj se nalazi sam spomenik, i sa druge koja se oslanja na ETF i Mašinski fakultet (strana platoa na kojoj se nalazi fontana).

Prema idejnom rešenju planirano je da se uklone sve prepreke i da se plato objedini i integriše sa postojećim parkom. Drvoredi i zelene površine će, prema ovom planu, biti sačuvani, a žardinjere i ostatak platoa obogaćeni dodatnim zelenilom.

Plato oivičen Bulevarom kralja Aleksandra, Ruzveltovom i Kraljice Marije dobiće i nove kocke za koje će se koristiti isključivo trajni i otporni materijali.

Budući ivičnjaci, graničnici, stubići, slivnici, šahtovi, klupe, kante za smeće, držači za bicikle, nadstrešnice na stajalištima javnog prevoza… kod Vukovog spomenika biće u skladu sa nedavno donetim Katalogom urbanog mobilijara.

Ideja je i da se u podzemnim prolazima koji prokišnjavaju uradi nova hidroizolacija, a radovima bi trebalo da bude obuhvaćena i fontana na ovom platou. Ako sve ideje budu sprovedene u delo, budući plato bi mogao da dobije i zelene površine sa vodoskocima, a planiran je i lift.

Prema planskom dokumentu on bi trebalo da bude urađen uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove i Ulice kraljice Marije. Ideja je i da se za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom stepeništa u podzemnim prolazima opreme kosim platformama.

Nadstrešnicama na podzemnim prolazima predstoji redizajn, a trebalo bi da ih dobiju i ulazi koji ih sada nemaju. Gde se pokaže potrebno biće preuređene instalacije i postavljene savremene svetiljke.

Ponuđači koji su zainteresovani da izrade tehničku dokumentaciju za obnovu i preuređenje platoa od 9.300 kvadrata ponude mogu da podnesu do 30. novembra. Tog dana one će biti otvorene, a odluka će biti doneta krajem decembra.

(Dejan Aleksić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vukov spomenik
Komentari (0)
Dodaj komentar