Obrenovac će u naredne 3 godine dobiti 99 km kanalizacije

OBRENOVAC – Ovo je veliki dan za Obrenovac, jer mi investiramo 54 miliona evra da bismo izgradili kanalizacionu infrastrukturu u većem obimu nego u prethodnih 50 godina, izjavio je danas u obrenovačkom selu Krtinska ministar građevinarstva, saobracjaha i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je u naselju “Mladost” u MZ Krtinska prisustvovao početku radova na komunalnoj infrastrukturi u Obrenovcu koja je deo republičkog projekta “Čista Srbija”.

Obrenovac će u naredne tri godine dobiti 99 kilometara kanalizacije za 51.000 stanovnika, fabriku za preradu otpadnih voda i manje postrojenje za preradu otpadnih voda za potrebe naselja Ratari koje ima sopstvenu kanalizacionu mrežu.

Radove izvodi kineska kompanija Ćina road and bridge corporation (CRBC).

Momirović je dodao da će svi lokalni putevi i ulice na trasi nove kanalizacije biti rekonstruisani i prošireni.

“Ovo su ključni projekti za budućnost ove zemlje. Mi moramo da se okrenemo ekološkimprojektima i da očistimo našu zemlju. Ne možemo više da izbacujemo fekalne vode u naše reke iz kojih uzimamom ovdu za piće”, rekao je Momirović.

On je naglasio da građani Beograda, Obrenovca, Lazarevca i čitave Srbije treba da budu sigurni da TE “Nikola Tesla”, Kolubara i železara neće biti zatvoreni u ime ekologije kako to traže neki “uvezeni” pokreti.

“Oni se ovim ne bave. Oni ovo ne pozdravljaju, oni ovo ignorišu. Ignorišu kvalitet vode u našim rekama a bave se samo našim velikim preduzećima koja su oslonac naše ekonomije i traže da budu zatvorena u ime ekologije. Mi to nikada nećemo dozvoliti”, porucio je Momirović.

Dodao je da će Vlada nastaviti da ulaže u našu ekonomiju kako bi saobraćajna infrastruktura i plate jačale.

“Mi našoj deci moramo da ostavimo čistiju zemlju, jer smo je samo pozajmili od njih”, rekao je Momirović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ČUčković je rekao da će zahvaljujući projektu “Čista Srbija” Obrenovac dobiti postrojenje za preradu otpadnih voda kjao i svi uređeni evropski gradovi da Sava i Kolubara više ne budu zagađivane.

“Mi od 1963. godine sve fekalije izlivamo direktno u reke. Ovim projektom će nekoliko hiljada septičkih jama u ovim naseljima otići u istoriju. Zahvaljujući 99 kilometara kalnalizacije s obe strane Kolubare, mislim na Barič, Mislođin i Zvečku, imaćemo infrastrukturu kao u centralnim beogradskim opštinama“, naglasio je Čučković. ,

Dodao je da Elektropirveda Srbije finasira toplifikaciju tog dela Obrenovca, što će doneti kvalitetniji vazduh, jer će time biti ugašeno više hiiljada ložišta na ugalj i drva.

Direktor JKP Vodovod i kanalizacja Obrenovac Branko Matić naveo je da je od 1965. godine izgrađeno oko 110 kilometara kanalizacije u tom gradu, a da će u svega tri nadredne godine biti izgrađeno još stotinka kilometara.

“Mi smo bili jedna od opština koja nije imala postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a na svega dva kilometra od glavne fekalno-crpne stanice nalazi se vodozahvat iz koga jedan deo našeg grada dobija pijaću vodu”, rekao je Matić.

Naveo je i da će malo postrojenje za preradus otpadnih voda u selu Ratari biti pilot projekat za sva ostala naselja u obrenovačkoj opštini koja sada imaju svoju kanalizacionu mrežu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar