Od Grada boravak na Tari za 440 dece sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD – Na rekreativnoj nastavi u Mitrovcu na Tari boravi 220 korisnika Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, dok će još isto toliko njih iskoristiti vaučere za putovanje uz roditeljsku pratnju, za šta je iz budzeta grada izdvojeno 17 miliona dinara.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da je Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu po prvi put ove godine za svoje korisnike omogućio organizovani rekreativni boravak u Mitrovcu na Tari.

„Za realizaciju rekreativnog boravka iz budžeta Grada obezbeđeno je ukupno 17 miliona dinara. Deo korisnika otputovao je organizovano, uz pratioce iz ustanove, dok su za korisnike koji ne žele ili nisu u mogućnosti zbog svog zdravstvenog stanja da putuju kolektivno, obezbeđeni vaučeri za individualna putovanja uz pratnju roditelja“, rekla je Čamagić, a saopštio sekreterijat za socijalnu zaštitu.

Prema njenim rečima, vaučeri se mogu iskoristiti do kraja novembra u nekom od odmarališta Mitrovac na Tari, Stanišinci na Goču, Bukulja u Aranđelovcu, Stevan Filipović – Divčibare, Rudnik na Rudniku ili Šuplja stena na Avali.

Istakla je da bez obzira da li se radi o kolektivnom rekreativnom boravku ili individualno uz vaučere, korisnici, odnosno njihovi roditelji ne plaćaju smeštaj.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu je podsetila da je Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju jedna od ustanova socijalne zaštite kojoj je osnivač Grad Beograd, a koja je u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

„Podrška i unapređenje položaja posebno osetljivih grupa građana kroz zadovoljavanje njihovih opštih i specifičnih potreba, jedan od prioritetnih zadataka socijalne politike Grada Beograda“, zaključila je sekretarka Čamagić.

U okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu funkcioniše 15 dnevnih boravaka, koji su otvoreni radnim danima od 6 do 18 časova i u kojima se pruža usluga za 640 korisnika, kao i „Predah smeštaj“.

Usluga dnevnog boravka osmišljena je da odgovori potrebama dece, mladih i odraslih sa intelektualnim teškoćama, autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, kao i fizičkim i senzornim oštećenjima, a porazumeva prihvat korisnika, stručni rad na održanju i razvoju socijalnih, psihofizičkih funkcija i veština, ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, prevoz na relaciji kuća – dnevni boravak – kuća, kao i uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Usluga „predah smeštaj“ pruža se deci, mladima i odraslima sa intelektualnim teškoćama i autizmom, višestrukim smetnjama u razvoju, senzornim i fizičkim invaliditetom i podrazumeva kratkoročni i povremeni smeštaj, koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj, čime se pruža podrška kako korisniku tako i porodici u održavanju i poboljšanju kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Usluga je omogućena korisnicima najduže 45 dana u toku kalendarske godine, od čega maksimalno 20 dana u kontinuitetu.

Uslugama koje pruža ustanova Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju pruža se snažna podrška kako licima sa smetnjama u razvoju tako i njihovim porodicama, kako bi se unapredio kvalitet njihovog života i na najbolji mogući način odgovorilo na njihove potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar