Od jeseni bez penala za ranu penziju?

Kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju biće ukinuti najverovatnije u septembru, pišu današnje „Novosti“.

Prema saznanjima lista, tada bi pred parlamentom trebalo da se nađu izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, među kojime bi bila i ova odredba.

Posle gotovo četiri godine, konačno bi trebalo da prestane kažnjavanje najstarijih sugrađana koji nisu proslavili 65. rođendan pre nego što su napustili radno mesto, piše list.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih siindikata Srbije Duško Vuković kaže da su oni kao članovi Socijalno ekonomskog saveta dobili plan rada Vlade i Ministarstva rada, a samim timi su upoznati i sa propisima koje oni nameravaju u narednom periodu da predlože Skupštini.

„Radna grupa formirana u vreme prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina se više ne sastaje, a nova još nije formirana. Očekujemo da će se uskoro sastati i da će veoma brzo biti razmatrana i pomenuta izmena zakona. Celu proceduru smo već jednom prešli prošle godine, od inicijative, podrške SES-a, ali i tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića“, kaao je Vuković.

U sindikatu još nema nikakav pozitivan signal iz Vlade, ali pretpostavljaju da će održati reč datu penzionerima.

„Predlog samostalaca je da se penzioneru, kada napuni 65, a otišao je u penziju sa 62 godine starosti, ukinu penali samo ako je imao 40 godina staža. Nepravedno je da onaj ko je uplaćivao 40 godina doprinose, sada nema punu penziju“, kaže Vuković.

Dugo čekanje na izmene zakona u Ministarstvu rada objašnjavaju čekanjem poslednje revizije aranžmana sa MMF, koja je završena, prenele su Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penalipenzija
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Miki

    Cista „otimacina“ …!!! To , ali i ona bruka sa naknadom za nezaposlene , kojima su obustavljali izmedju 10 i 15 % svakog meseca i naknadno se setili , kada su nakon Tuzbi pred Sudovima sirom Srbije , stigla Resenja za preko 11.000 tuzitelja , da im se vrati taj novac , otet od nezaposlenih , uvecan za pripadajucu kamatu . Prosle godine su , na mangupski nacin „izboksovali“ stopiranje tih Sudskih postupaka i ssamim tim i Sudskih presuda i isplata … „Napredno na Putu bez alternative“ …!!!

  • Anonimni

    Niko nije obavezan da ide u prevremenu penziju, ako se ukine to umanjenje,koja svrha prevremene penzije,onda ko ima benificirani radni staž može i sa pedeset godina ići u penziju.Ako želiš PRE VREMENA onda ti se umanjuje i to je DOŽIVOTNO ,i to je svuda u svetu tako.PROVERENO

    • Rade

      Ljudi koji imaju beneficirani staz, nemaju ga za dzabe. Zamisli rudara od 65 godina. Zamisli da je neko poceo da radi sa 18, zasto bi kaznjavali nekog ko je posteno radio 40 godina? A ti si RETARD, svuda u svetu, gde god se pojavis, PROVERENO

  • Naučnik u senci.

    Ovo je kriminalni čin vladajućeg 25% SNS-a i pribavljanje protivpravne koristi nosioca vlasti.Nema tu mnogo priče. Za to se po svim svetskim zakonima robija, a u Srbiji što bi rekli „Tuži državu“.A ko to i uradi , zna se kakav je epilog.Ja sam radio 38 godina po starom zakonu, 2014 donet SNS diktatorski zakon, plus umanjenje penzija kai 10%,pa kad napuniš 40godina rad.staža, naučnici se sete, ček da ih oklempamo još malo, a niko nije ni pomislio , da stari zakon važi 38godina, a novi 2 godine, pa malo da pomisle na doprinose penzionera.Nikoga od naroda ne pitaju, a hoće kao da pitaju narod da se izjasni za NATO i Kosovo.Za to tek nek beru kožu na šiljak.Sve u svemu, totalno bezzakonje i stvaranje socijalnih slučajeva od penzionera.Samo pune svoje džepove krađama i nakaznim zajonima.Narodni sud oformiti ne preki, pa da rade po rudnicima i kamenolomima.E, pa tako.

    • Anonimni

      Lupetaš, u celom svetu se zakoni pooštravaju,ako je 40 god.staža i 65 života to je to.Nema u okruženju nijedne države gde su uslovi povoljniji,da li znaš gde to ima,napiši jednu državu gde odeš pre vremena i kasnije ti kad ispuniš uslov daju punu penziju.Glupost

    • Anonimni

      Izađi na izbore i glasaj za one koji će ti dati više,

  • Anonimni

    tuzi drzavu

  • VECA JAGODINA

    JA SAM DOBILA DOZIVOTNU PENZIJU OD 17.200 d SA 37 g RADNOG STAZA I 55 g STAROSTI.NORMALNO JE JA SAM POCELA U 19 G DA RADIM.KAZNJENA SAM MAKSIMALNO 20,40 POSTO OD PENZIJE.PA VIDITE DA LI JE BOLJE DA RADITE ILI DA SEDITE KUCI. SRAMOTA ZA SRBIJU PLACAS 37 g DRZAVI A KAD TREBA DA ZIVIS KAO PENZIONER NEMAS NI ZA TROSKOVE DA PLATIS TOJ ISTOJ SRBIJI SRAMOTA SRAMOTA

  • VECA JAGODINAN

    OVO JE VELIKA SRAMOTA ZA SRBIJU JA SAM 2016g.OTISLA PO NJIHOVOM U PREVREMENU PENZIJU SA 37g RADNOG STAZA I 55 G. STAROSTI I STEKLA DOTIVOTNU PENZIJU 17.200 d. JER SAM KAZNJENA MAKSUMALNO OD PENZIJE 20,40 POSTO JER NEMAM 65 g STAROST. JA SAM POCELA U 19 g DA RADIM I DA SAM RADILA DO 65 IMALA BIH 47 g RADNIG STAZA….SRAMOTA MOJA KOLEGINICA KOJA IMA ISTO RADNI STAZ ALI JE NIJE UHVATIO NOV ZAKON STEKLA JE PENZIJU OD 24.000 PA VIDITE KOLIKO SAM JA KAZNJENA