Od planiranih ograda za pešake u opasnosti su biciklisti u Nišu

Grupa udruženja gradjana Srbije kojima je bicikl prevozno sredstvo, danas je upozorila na opasnost od predloženog preuredjenja ulica u Nišu posle nedavnog gaženja pešaka na trotoaru automobilom koji je izleteo s kolovoza.

Savet Niša za bezbednost saobraćaja je odlučio da se duž ivica trotoara postave zaštitne ograde za pešake i razdelna ostrva po sredini kolovoza, saopšteno je na gradskom sajtu.

Medjutim, udruženja gradjana Beograda, Niša, Novog Sada i Šapca kojima je bicikl prevozno sredstvo, ukazala su da bi postavljanje zaštitnih ograda duž ivica kolovoza donelo nove opasnosti za bicikliste, jer bi se našli između ograde i vozila koja se brzo kreću.

Udruženja su navela da, pošto u Nišu ima svega par kilometara biciklističkih staza, biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz, čak i na bulevarima kojima većom brzinom idu automobili, autobusi i kamioni.

Udruženja podsećaju da je po zakonu očekivano da se „u sendivču“ izmedju ograde i brzih vozila nađu i biciklisti već sa navršenih 12 godina, i najstariji gradjani, kao i vozači električnih trotineta ili mopeda.

Dok biciklisti ionako spadaju u posebno ranjivu grupu učesnika u saobraćaju koja deli kolovoz sa masivnim četvorotočkašima, ako je uz to ulica opremljena kao autoput, i gde je cilj da se kolovoz posveti motornim vozilima, svaka greška bilo kojeg učesnika u saobraćaju vodi ka težim posledicama, upozorila su udruženja.

S druge strane, udruženja pozdravljaju uvođenje rigoroznijih kontrola i korišćenje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja.

Udruženja apeluju da se više investira u infrastrukturu za ranjive učesnike u saobraćaju, da se smanjuje brzina vozila i da oni koji izazivaju najviše nezgoda sa najtežim posledicama budu dosledno kontrolisani i kažnjavani.

Udruženja podsećaju da će pri brzini vozila od 40 kilometara na sat, fatalan ishod imati 25 odsto naletanja na pešaka, dok će pri naletanju vozila brzinom 60 kilometara na sat, čak 85 odsto pešaka poginuti, a slično je i s biciklistima.

Saopštenje su potpisala udruženja „Ulice za bicikliste“ iz Beograda, „Niška saobraćajna unija“, „Novosadska biciklistička inicijativa“ i „Vozi ulice“ iz Šapca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar