Od zarade do vožnje: Ovo su najpoznatiji mitovi o britanskoj kraljevskoj porodici

Britanska kraljevska porodica ima bogatu istoriju, a među mnoštvom neverovatnih priča nalazi se niz mitova koji se jednostavno ne slažu.

Princ Hari i Megan Markl optužili su medije da govore neistine o njima, ali postoji niz manje poznatih zabluda koje bi, takođe, mogle da budu osporene.

Od službenih titula do nejasnih protokola, kraljevska porodica puna je pravila.

“Kraljica“ Elizabeta

Za kraljicu Elizabetu II mogu se vezivati brojne stvari, iako ona nije engleska kraljica. Zvanično ne postoje kraljevi i kraljice otkako je Zakon o Uniji iz 1707. spojio četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva. Elizabeta je, zapravo, opisana u službenim novinama Bakingemske palate jednostavno kao „Njeno Veličanstvo, kraljica“. Manje formalno, dvorani je zovu HMQ (Her Majesty, the Queen), a njen pokojni suprug princ Filip dao joj je nadimak Lilibet, piše Azra.ba.

O princezama

Megan Markl je princeza, kao i Kejt Midlton, međutim, one zvanično nisu „Princeza Megan“ i „Princeza Kejt“. Nakon braka, preuzele su muževljeve titule, postajući „Princeza Harija od Velsa“ i „Princeza Vilijama od Velsa“. Samo supruga sledećeg živog prestolonaslednika postaje princeza pod svojim imenom, iako je u stvarnosti situacija složenija od toga. Princeza Dajana je tako oslovljena jer je postala princeza od Velsa udajom za princa Čarlsa. Međutim, njegova druga supruga Kamila, vojvotkinja je od Kornvola, nije preuzela titulu princeze. Još se ne zna hoće li postati kraljica kada Čarls postane kralj, ili će biti spuštena na titulu „Princeza supruga“.

Princ Vilijam će postati kralj pre princa Čarlsa

Ankete su redovno pokazivale da je ocena odobravanja princa Vilijama na kraljevskom prestolju daleko nadmašila očevu ocenu. Sada u Engleskoj postoji mit da će Vilijam postati kralj, preskočivši red svog oca. To je, navodno, bila čak i želja princeze Dajane, što je prenela bivšem uredniku „Daily Telegrapha“, Sir Maksu Hastingsu pre svoje smrti.

Članovi kraljevske porodice ne voze sami

Članovi kraljevske porodice žive svoje živote okruženi pravilima, režimima i protokolom koji ograničavaju ono što mogu da učine. Na javnim izletima su u pratnji službenika za zaštitu Metropolitanske policije, a ponekad se voze u konvojima s policijskim automobilima tokom službenih događanja. Međutim, oni mogu i sami da voze i to često rade.

Nemaju uticaja na politiku

Pripadnici plave krvi po konvenciji ne glasaju na demokratskim izborima niti pružaju podršku političkim strankama. Međutim, nije strogo određeno da se oni ne mogu uključiti u političku scenu. Ali, članovi kraljevske porodice nastoje da izbegnu političke kontroverze kako bi sprečili probleme s javnošću. Zato su Hari  i Megan bili kritikovani zbog svojih komentara o američkim izborima prošle godine.

Sve princeze nose krune

Princeze nose krune, ali samo kad se udaju. Većina nosi svoju prvu krunu na dan venčanja, što su pokazale Megan Markl, princeza Eugenija i princeza Beatris. Megan je nosila „The Queen Mary Diamond Bandeau“ tijaru, koja pre ceremonije venčanja s princom Harijem nije bila nošena 65 godina.

Kraljičin muž nije kralj

Elizabetin pokojni suprug nikad nije bio nazvan „kraljem Filipom“ iz jednostavnog razloga što je kralj uvek suveren. Suprug vladajuće kraljice preuzima titulu „Princa supruga“, kako bi jasno pokazao svoj podređeni položaj monarhu.

Kraljevska porodica ne zarađuje novac

Radni članovi kraljevske porodice koji žive od javnih sredstava ne smeju da profitiraju od svog položaja u kraljevskoj porodici. Međutim, nemaju svi članovi kraljevske porodice priliku da služe kraljici u formalnom svojstvu, a onima koji su prepušteni sami sebi potreban je odnekud prihod. Kao rezultat toga, neki članovi rade u privatnom sektoru, iako se očekuje da će taj privatni sektor održavati na niskom nivou, te od toga ne bi trebalo da napravite unosan biznis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

britanska kraljevska porodicamitovi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Svi ste lepi .