Odgovorno ponašanje na beogradskim izletištima

BEOGRAD – Tradicionalno, sa prvomajskim praznicima očekuje se i povećan broj posetilaca u prirodi, na izletištima i zastićenim prirodnim dobrima, zbog čega je neophodno poštovanje osnovnih pravila ponašanja u prirodi.

Zato iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine mole građane da prate obaveštenja na informativnim tablama ukoliko postoje, da poštuju znake upozorenja ili zabrana, i da se kreću po obeleženim stazama za šetnju i da se od njih ne udaljavaju čak i ako misle da će se lako orijentisati.

Takođe, apeluju da automobile voze obeleženim i javnim putevima, da poštuju zabrane upotrebe sirene, te da se parkiraju isključivo na obeleženim i uređenim parkinzima.

Građani bi trebalo da kampuju na označenim i uređenim mestima, a za izletnička mesta da biraju prostore sa postavljenim stolovima, a vatru za roštilj da pale na postavljenim ložištima, uz korišćenja grana koje su na zemlji, bez lomnjenja grana sa drveća i da po odlasku obavezno provere da li su dobro ugasili vatru.

„Smeće odlažite u kese. Ukoliko ne postoje kante ili kontejneri, smeće obavezno ponesite sa sobom, nikako ga ne ostavljajte u prirodi“, poručuju iz Sekretarijata.

Takođe, ukazuju da građani ne bi trebalo da na stazama gde je obeleženo da se kreću kroz stanište neke životinje, prave buku, dovikuju se i uznemiravaju životinje.

Savetuju i da se ne beru biljke i gljive, niti da se hvataju, ubijaju ili u strahu gaze ili jure životinje, budući da je to mesto koje je njihov dom.

„Nemojte unositi, puštati ili ostavljati bez nadzora vaše ljubimce u prirodi. Nemojte praviti buku na staništu ptica, pored gnezda. Nemojte uništavati ili kupiti jaja iz gnezda, kao ni mladunce drugih životinja. Svoj otpad ponesite sa sobom“, poručuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Dodaju da pravila nisu tu da ograničavaju i spreče građane da uživaju u prirodi, već da ih podsete da moraju da čuvaju prirodu koja nije neuništiva.

„Prirodi je potrebno dugo vremena da zaleči rane koje mogu nastati usled nedoličnog ponašanja. Ako naučimo da volimo i čuvamo prirodu i to prenesemo na decu, dajemo lični doprinos i očuvanju planete“, zaključuju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar