Odmah incident u Gračanici – počela izborna kampanja na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji zvanično je počela predizborna kampanja, a za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima prijavljeno je 26 političkih lista, od kojih šest srpskih, a već su zabeleženi prvi incidenti i to prema Srbima i njihovim političkim predstavnicima.

Naime, mediji su preneli da se u Gračanici dogodio incident pred početak kampanje kada je, kako navode, policija aktivistima Srpske liste, koja ima podršku Beograda, onemogućila lepljenje plakata i postavljanje bilborda.

Kažu da je mesto koje je Srpska lista platila i rezervisala za postavljanje svog bilborda, zauzela Samostalna liberalna stranka i to neposredno pre ponoći, kada je počela izborna kampanja.

Kada su aktivisti Srpske liste odlepili prethodno postavljeni bilbord i krenuli da postave svoj, reagovala je policija.

Uz pisanu odluku iz policije o zabrani isticanja bilborda, okupljeni aktivisti Srpske liste su se na kraju povukli i istakli da je reč o ugrožavanju njihovog prava na slobodno političko delovanje, pišu tamošnji mediji.

Srbi inače imaju zagarantovanih 10 od 120 mesta u skupštini u Prištini.

Srpska lista je početak kampanje najavila skupom u Leposaviću, večeras u 19.00 časova, u sali Doma kulture, a na njemu će govoriti kandidati za poslanike Srpske liste i predstavnici lokalne vlasti.

Skup u Leposaviću biće zvanični početak kampanje ove stranke koja je prijavila 20 kandidata za učešće na parlamentarnim izborima 11. juna.

I druge srpske stranke imaće svoje skupove, ali ih još nisu zvanično najavile.

Koalicija između Demokratske partije Kosova (PDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (NISMA) zvanično će početi predizbornu kampanju danas popodne na trgu Skenderbega u Prištini, objavio je prištinski list „Telegrafi“.

Pokret „Samoopredeljenje“ planiralo je da otvori predizbornu kampanju u sportskom centru u Gnjilanu u 14.00 časova popodne, dok će pripadnici koalicije Demokratske lige Kosova (LDK), Alternative i Alijanse za novo Kosovo (AKR) održati predizborni skup u osnovnoj školi u Obiliću u 17.00 časova popodne.

Predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji trajaće do ponoći 9. juna, navodi list.

Inače, Evropska unija je počela rapoređivanje svoje posmatračke misije 16. maja koja će nadzirati predstojeće prevremene izbore na Kosovu, a za glavnog posmatrača postavljen je član Evropskog parlamenta Alojz Peterle.

Za ove izbore je registrovano oko 1,9 miliona građana sa pravom glasa, iako po poslednjem popisu na Kosovu ima oko 1,8 miliona stanovnika.

Na povećanje tog broja uticao je, kako se tvrdi, broj građana sa pravom glasa koji žive van pokrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Gračanicaincidentkampanja
Komentari (0)
Dodaj komentar