Ogroman potencijal Beograda da bude inovativan i zdrav grad

PARIZ – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je u Parizu, na poziv organizatora, samitu „ĆangeNow2022“, globalnom događaju na temu zaštite životne sredine i smanjivanja zavisnosti od fosilnih goriva, na kojem je predstavljeno više od 1.000 inovativnih rešenja, uz 800 investitora koji svoja sredstva usmeravaju u projekte koji doprinose „zelenijoj“ planeti i „pametnijim“ gradovima.

Na samitu su vodeći strucnjaci i donosioci odluka, kao i akteri koji unose promene u oblasti ekologije, bavili su se pitanjima koja za planetu predstavljaju najveći izazov.

„Samit je bio impresivan i prisustvo na ovakvom dogadaju u izvesnoj meri i promeni perspektivu. Podatak da su ove godine na samitu učešće uzeli predstavnici iz 120 zemalja ilustruje, s jedne strane, značaj skupa, a sa druge, moglo se videti koliko stručnjaka je na globalnom nivou uključeno u identifikaciju problema i iznalaženje rešenja za ozbiljne ekološke izazove s kojima se naša planeta suočava“, rekao Radojičić.

Ukazao je da su rešenja prikazana na štandovima brojnih izlagača bila izuzetno zanimljiva, a neka od njih vidi kao rešenja koja mogu biti primenjena u Beogradu.

„Posebno zelenu infrastrukturu, nove koncepte za korišćenje mikroplastike dobijene iz tekstila koji se ponovo može reciklirati, ali i cirkularnu ekonomiju“, rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

On je rekao i da je ostvaren kontakt s inovatorima rešenja koja su najinteresantnija za Beograd, pa će biti prilike da se s njima nastave detaljniji razgovori.

„Poseban razlog za optimizam je i to što je na samitu bilo reči o podršci u pogledu obezbedivanja finansijskih sredstava EU, što bi omogućilo realizaciju ovih inovativnih rešenja“, dodao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao i da je to što je Beograd pozvan da učestvuje u ovom planetarno značajnom skupu potvrda da glavni grad Srbije ima veliki potencijal da unapredi svoju životnu sredinu.

„Rukovodstvo Beograda će sigurno nastaviti da radi na unapređenju kvaliteta vazduha, Beograd ćemo učiniti još zelenijim, a samim tim i prijatnijim za život naših građana svih generacija“, rekao je Radojičić.

U tom smislu, dodao je da su na samitu posebno bili zanimljivi predstavljeni načini izgradnje stambenih kompleksa, ali i drugih vrsta građevina, povezivanjem tzv. „plavih“ i „zelenih“ koridora, koji predstavljaju veliki iskorak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar