Oko 700 izbeglica vraćenih iz Hrvatske još u Preševu

Kroz Prihvatni centar u Preševu danas je prošlo oko 300 izbeglica koji su stigli iz Makedonije i odmah nastavili put ka Šidu, dok je još oko 700 ljudi vraćenih sa hrvatske granice ostalo u centru.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi rekao je agenciji Beta da se od oko 700 izbeglica koje su vraćene sa hrvatske granice, najveći broj njih nalazi u Prihvatnom centru u Preševu tri dana, kao i da oni imaju pravo na po dva besplatna obroka dnevno.

Izbeglice koje dolaze iz Makedonije nakon registracije u Prihvatnom centru u Preševu odmah nastavljaju dalje prema Šidu i oni imaju pravo na po jedan paket besplatnog suvog obroka.

„Sve izbeglice koje dodju u Prihvatni centar u Preševu imaju pravo na besplatni obrok a od sledeće nedelje počećemo spremanje i kuvanih jela za izbeglice koje duže ostaju. Imamo dovoljno hrane, higijene i hrane za decu“, kazao je Haljimi i dodao da je Crveni krst danas podelio hiljadu besplatnih obroka.

On je naveo da ne zna kada će izbeglice koje su vraćene sa hrvatske granice u Preševo biti upućene u Makedoniju.

„Mi to ne znamo i ne znamo šta će biti sa njima, ali svi oni koji su u Prihvatnom centru su zbrinuti. Ima dovoljno prostora za njihov smeštaj, niko ne spava napolju“, kazao je Haljimi.

Prema podacima UNHCR-a, Hrvatska je od 23. februara odbila da primi gotovo 1.000 izbeglica prethodno registrovanih u Srbiji i Makedoniji, a kao razlog za to navedene su slovne greške u dokumentima izbeglica iz matičnih zemalja.

Zemlje na takozvanoj balkanskoj izbegličkoj ruti pooštrile su kriterijume za prijem izbeglica sa Bliskog istoka od 19. februara, od kada se prema zajedničkom sporazumu na granicama propuštaju isključivo izbeglice iz područja u kojima se ratuje, bez obzira da li su u pitanju Sirija, Irak ili Avganistan.

Pooštreni su i kriterijumi o broju izbeglica koje se dnevno propuštaju preko teritorije svake zemlje na balkanskoj izbegličkoj ruti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar