Ono što ova aplikacija radi sa vašim fotografijama je zastrašujuće (video)

ZAO je nova kineska aplikacija za pametne telefone s kojom u tren oka bilo ko može zameniti lice s poznatim glumcima, sportistima i drugim poznatim ličnostima. Milioni korisnika preuzeli su ZAO u poslednjih nekoliko dana, ali i pre porasta popularnosti pokrenuta su ozbiljna pitanja oko bezbednosti i zaštite privatnosti korisnika aplikacije, piše Rojters.

Aplikacija vrlo verodostojno lažira sliku i zvuk, a scene u kojima lice svojih korisnika stavlja na tela poznatih osoba izgledaju jezivo relano. Prema objavi tvoraca aplikacije na Weibu, kineskoj verziji Tvitera, serveri ZAO-a skoro su se srušili zbog prevelikog broja preuzimanja aplikacije.

Prema App Annie, kompaniji koja prati preuzimanja aplikacija u celom svijetu, ZAO je od 1. septembra bio najtraženija besplatna aplikacija u kineskom App Storeu za iOS.

Korisnici se na ZAO prijavljuju svojim telefonskim brojem i učitavaju fotografije svog lica snimljene pametnim telefonom. Kada se prijave, korisnicima se nudi nekoliko videa sa slavnim osobama, a oni biraju na koji od njih žele da zamepe svoje lice i podele ga sa prijateljima. Tako pored kineskih slavnih osoba, aplikacija uključuje i ikone poput Leonarda DiKaprija, Merlin Monro i likova iz „Igre prestola“.

Gu Shi, 21-godišnja studentkinja iz Šangaja, preuzela je ZAO nakon što je videla da njeni prijatelji objavljuju snimke  na naslovnno strani WeChata. „Nikad nisam isprobala japanske aplikacije za šminku i frizure jer je to previše komplikovano da bih sve sama uradila. Ova aplikacija mi je pružila priliku da isprobam potpuno drugačiji stil od svog uobičajenog“, rekla je Rojtersu.

Kako je aplikacija postala viralna, neki korisnici su se požalili da bi ih njena politika privatnosti mogla ugroziti. Jedna sekcija korisničkog sporazuma navodi da se korisnici koji učitaju svoje fotografije slažu s predajom prava na intelektualno vlasništvo i da dopuštaju ZAO-u da ih koristi u marketinške svrhe.

Iz ZAO-a su na Weibu objavili da će se pozabaviti tim problemima: „Potpuno razumemo nelgodnost ljudi zbog brige o privatnosti. Primili smo pitanja koja ste nam poslali. Ispravićemo područja koja nismo razmatrali i za to nam je potrebno neko vreme.“

Kineska aplikacija jasno pokazuje koliko je napredovala takozvana „deepfake“ tehnologija, koja je ranije zahtevala angažman profesionalca. Ipak, mogućnost zloupotrebe aplikacije je ograničena jer program ne dopušta montiranje lica u bilo koji video, nego nudi izbor snimaka na kojima se to može uraditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aplikacijafotogrfiježao
Komentari (0)
Dodaj komentar