Opozicija iz gradskog parlamenta traži ostavku ili smenu Šapića

BEOGRAD – Predstavnici opozicionih partija u Skupštini Beograda danas su pred sednicu gradskog parlamenta jednoglasno zatražili od gradonačelnika Aleksandra Šapića da podnese ostavku ili da mu poslanici vladajuće koalicije izglasaju nepoverenje.

Kao razlog za to, između ostalog, naveli su i snimke na kojem njegov šef kabineta predstavnicima turske kompanije Kenkart nudi nameštanje tendera u zamenu za raskid ugovora.
Dobrica Veselinović je, u ime Ne davimo Beograd i odborničke grupe Moramo, rekao je da na sednici treba da bude jedna tema – smena ili ostavka gradonačelnika zbog svega viđenog poslednjih dana i zbog toga što ne postoji plan da se reši problem javnog gradskog prevoza.

Pozvao je gradonačelnika da podnese ostavku iz moralnih i etičkih razloga, a vladajuću većinu, ako Šapić to ne uradi, da ga smeni, zbog onog što je viđeno poslednjih dana, vezano i za aferu u kojoj šef njegovog kabineta nudi montirani tender Kenkartu u zamenu za raskid ugovora.

Uz sve, Šapić tvrdi da je korupcija u javnom interesu, rekao je Veselinović i izrazio žaljenje što danas neće moći da se pričao o zagađenju i da Beograđani ne mogu da dišu čist vazduh.
Natalija Stamenović iz odborrničke grupe Moramo je rekla da će Šapić ili prihvatiti odgovornost ili biti smenjen, i tvrdi da se gradonačelnik „godinu dana kockao sa životima Beograđana“.
Ona je govorila o planovima Ne davimo Beograd da su tražili besplatan prevoz za nezaposlene, studente, ratne vojne invalide…“za grad po meri građana, a ne nameštenih tendera“.
Fillip Tatalović iz odborničke grupe BeDem Demokratska stranka izrazio je žaljenje što akcenat nije na tome koliko je zagađena voda u Kolubari, kao i besmislene ideje premeštanja sajma, već na Šapiću.

Odbornik Tanja Savić ocenila je da je važno da se čuje koliko će nas koštati raskid ugovora sa Kenkartom, a Tatalović je dodao da gradonačlenik o tome ima samo „pauer point prezentaciju“ i da onda hoće da raspiše tender o kojem ništa ne znamo, što je ocenio kao vrhunac politikanstva.
Miloš Pavlović ispred odborničke grupe Narodna stranka je takođe rekao da danas zahtevaju da se inicira postupak za razrešenje.

Kako je rekao, ovde nije reč samo o Šapiću, već i SNS koja upravlja Beogradom od 2014. godine, koja od tada, kako tvrdi, „nije u stanju da predloži kandidata imunog na korupcije“.
„U 2021. ukazivali smo da je izvršio krivično delo nedozvoljenje gradnje, pa trgovinu uticajem kojim je obezdio legalizaciju radova na vili na Bežanijskoj kosi, danas 2023. gde se iz kabineta nudi protivzakonito nameštanje tendera“, rekao je Pavlović.

„Audio snimci nam pokazuju da su ti naši navodi bili opravdani i istiniti“, rekao je Pavlović i izrazio žaljenje što nakon tog snimka već tri dana šef kabineta Nenad Milanović nije izašao u javnost, nismo čuli ni demant, nismo videli ni konferenciju za novinara…
Naglasio je da nema smisla da se danas polemiše o bilo čemu, jer je besmilsleno – SNS treba da podnese zahtev za njegovo razrešenje, ako Šapić ne podnese ostavku.

Radmila Vasić iz Dveri – patriotskog bloka, rekla je da su danas podneli četiri dopune dnevnog reda – amandmana na plan generalne regulacije Opštine Palilula, da im je važno osnivanje fonda za decu koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, a obuhvatio bi i najmlađe obolele od njatežih bolesti.
Prema njenim rečima, bitna im je i inicijativa za formiranje radih tela za ispitivanje zakonosti svih planova i svih službi odgovornih za urbanistički haos, nezakonitosti u radu javnog prevoza i komisiju koja će se baviti ispitivanjem rada komunalnih službi tokom snega.

Ugovor sa Kenkartom mora da se raskine, policija i tužilaštvo moraju da radi i tužilaštvo. Mi smo za to da svako ko učestvuje u bilo kojoj aferi mora da podnese ostavku, rekla je ona.

Borislav Antonijević ukazao je na problem Doma zdravlja u Železniku koji ne radi šest meseci zbog rekonstrukcije, koja nije ni počela.
Mila Popović ispred odborničke grupe Ujedinjeni rekla je da su došli da postave jedno pitanje gradonačelniku – ne da li će, već kada će podneti ostavku, jer je šef njegovog kabineta uhvaćen u korupciji.
Da ga je Šapić prijavio tužilaštvu, da je izneo u javnost ono što je čuo, mogi bismo da razgovoramo da li će podneti ostavku, a pošto ih nije predao, imamo samo jedno pitanje – kada će podneti ostvaku, rekla je Popović.

Odbornička grupa Ujedinjeni Snaga slobode i pravde smatra da, kako je rekla, nije dovoljna samo smena Aleksandra Šapića da bi Beograd počeo da se razvija, već, tvrdi, „celog sistema vlasti koja ruinira Beograd već 10 godina“.

Nećemo odustati od toga da se u Beogradu održe novi izbori, rekla je Popović.

Aleksandar Radojičić iz odbrorničke grupe PSG ocenio je da je sednica gradskog parlamenta izgubila svaki smisao, jer je, kako tvrdi, „Šapić uhvaćen u nuđenju mita, a njegov šef kabineta u nameštanju tendera“.

Danas možemo da razgovaramo o novim izborima, a Šapić o ostavci i krivičnoj odgovornosti, rekao je Radojičić i naglasio da se interes grada brani zakonom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar