Opozicija protiv smena i izbora u skraćenom postupku

BEOGRAD – Odbornici nekoliko opozicionih grupa u Skupštini grada, uoči početka današnje sednice, izrazile su nezadovoljstvo što se o smenama i postavljenjima u gradskim preduzećima i ustanovama odlučuje po skraćenom postupku.

Šef odborničke grupe „Moramo“ Dobrica Veselinović tvrdi da odbornici nisu bili obavešteni o glavnim tačkama sednice koje se tiču članova upravnih i nadzornih odbora, ustanova i preduzeća.

„O najvažnijim pitanjima priča se u skraćenom postupku“, rekao je Veselinović, dodajući da se time nastavlja „politika netransparentnosti“.

I zamenik predsednika odborničke grupe Narodne stranke Uroš Tešmanović tvrdi da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine, jer odbornici nisu upoznati sa kandidata za direktore javnih preduzeća, kao i da nemaju materijal za nove tačke dnevnog reda, te da su „onemogućeni da raspravljaju“.

Dodao je i da će Narodna stranka na sledećoj sednici predložiti da se formira radna grupa za izradu antikorupcijskog plana Grada.

Šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ Mila Popović rekla je novinarima da je današnja sednica dokaz kako nije važno ko je gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika, dok je na vlasti SNS, koja se, umesto da rešava probleme, „bavi sobom“.

Ona je navela da će „Ujedinjeni“ danas tražiti i da se raspravlja o izveštaju GSP-a, a da nadležni iz tog preduzeća kažu zašto su učestali incidentu u javnom prevozu i iznesu šta će preduzeti kako bi se stanje popravilo.

I odbornici Nade nezadovoljni su što se se direktori i v.d direktori javnih preduzeća biraju u skraćenom postupku, a šef odborničke grupe Miloš Sarić rekao je da još nisu izabrana sva stručna tela i savetnici u skupštini koji bi morali da zasedaju pred sednicu parlamenta.

Inače, po usvajanju dnevog reda, skupština je na zahtev opozicije odlučila da se o predlozima koji se usvajaju po skraćenom postupku odbornici izjašnjavaju prozivkom.

U skraćenom postupku odlučuje se o rešenjima o razrešenju i imenovanju v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, kao i o rešenjima o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora i članova školskih odbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar