Otkrivena spomen ploča Jeleni Kon, dobročiniteljki i žrtvi Novosadske racije

Na zgradi u kojoj se nalazi vrtić „Čarolija“ u Novom Sadu danas je, poslednjeg dana manifestacije „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“, otkrivena spomen ploča dobročiniteljki Jeleni Kon koja je nastradala u tom tragičnom dogadjaju.

Jelena Kon je zgradu u kojoj se sada nalazi „Čarolija“ podigla u okviru najznačajnijeg humanitarnog udruženja u tom gradu posle Prvog svetskog rata „Kora hleba i dečje obdanište“.

Na tabli koja je postavljena, na srpskom i engleskom jeziku, piše: „Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Kon da služi deci Novog Sada. Jelena Kon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine“.

Direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Djurdjev rekao je da je zahvaljujući Jeleni Kon u tom gradu posle Prvog svetskog rata počelo da radi društvo „Kora hleba i dečje obdanište“, koje se staralo o svim Novosadjanima i pomagalo im u oskudici u vreme tadašnje posleratne velike ekonomske krize.

Spomen ploča Jeleni Kon podignuta je na inicijativu Kulturnog centra Novi Sad i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, a povodom obeležavanja 78. godišnjice od tog tragičnog dogadjaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar