Otvoren Festival međugeneracijske solidarnosti

BEOGRAD – U Klubu za stare „Igor Holodkov“ na Vračaru otvaren je 6. festival međugeneracijske saradnje „OKej“, koji se ove godine održava pod geslom „Počelo je međugeneracijsko otopljavanje“ i čiji je cilj povezivanje različitih generacija i kultura, kao i razmena dobre prakse.

Članica Gradskog veća Elena Bilić podsetila je na potrebu da naše društvo bude solidarno i ukazala da međugeneracijska saradnja predstavlja kvalitet svakog humanog društva.

„Ovakve manifestacije su jedan od načina da se unapređuje društvo za sva životna doba. Značajno je promovisanje intra i intergeneracijskog transfera jer na ovaj način mladi ljudi lakše shvataju potrebe i neiskorišćene potencijale starijih osoba, a ujedno se vide i potencijali mladih koji su važan društveni resurs“, rekla je Bilić.

Skup je otvoren zajedničkim nastupom Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ i „Zvezdarskih zvezda“ Kluba za starije, nakon kojeg su održane besede i otvorena izložba „Portreti unuka“ članova Likovnog ateljea beogradskih klubova za starije.

Uručene su i nagrade, „Zlatno srce“ pripalo je Predragu Žižoviću, koji je kao instruktor tai-boa organizovao besplatne časove ovog sporta u Domu za stare na Bežanijskoj kosi i „OKej medalja“ direktorki OŠ „Ilija Garašanin“ iz Grocke Ljiljani Bošković za podsticanja razvoja dece i omladine u duhu poštovanja ljudskih prava i negovanja međugeneracijske tolrancije, razumevanja i prijateljstva.

Koncept festivala „OKej“ bazira se na zajedničkim principima Nacionalne strategije o starenju i Nacionalne strategije za mlade, promovisanju značaja i razvoju međugeneracijske solidarnosti i podsticanju međugeneracijske saradnje i dijaloga.

Program se realizuje u partnerstvu sa javnim i civilnim sektorom, a festival je 2013. godine pokrenuo Gerontološki centar Beograd kroz svoju mrežu dnevnih centara i klubova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar