Otvorena birališta u Beogradu, Sevojnu, Aranđelovcu i Boru

U Beogradu, Boru, Aranđelovcu i Sevojnu, jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za lokalne izbore u tim gradovima.

Birališta će biti zatvorena u 20 sati, do kada traje i predizborna tišina, tokom koje je zabranjeno ističanje simbola na biračkim mestima i u prečniku od 50 metara od biračkog mesta.

Tokom predzborne tišine, liste ne mogu da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže.

Na izborima u Beogradu pravo glasa ima 1.606.931 birač, a glasaće se na 1.185 biračkih mesta.

Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.

U Sevojnu će za neku od četiri izborne liste moći da glasa 5.882 birača, na pet biračkih mesta.

Skupština opštine Sevojno broji 15 odbornika.

Na lokalnim izborima u Aranđelovcu učestvuje šest listi, a pravo glasa ima 37.711 birača.

Aranđelovačka skupština ima 41 odborničko mesto.

U Boru na birališta može da izađe 43.838 građana, koji biraju među osam izbornih lista, za 35 odborničkih mesta.

Otvorena birališta u Beogradu

U Beogradu su jutros u sedam sati otvorena birališta za lokalne izbore u glavnom gradu.

Na izborima u prestonici pravo glasa ima 1.606.931 birač, a svi oni mogu da glasaju na 1.185 biračkih mesta, koja će biti zatvorena u 20 sati.

Odštampano je 1.606.693 glasačkih listića, sa obaveznom rezervom, što je ukupno 1.611.514 glasačkih listića , rezedo boje, dok je boja kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičasta.

Gradska izborna komisija će praviti četiri preseka izlaznosti u izbornom danu – u 11, 15, 19 i 23 sata.

Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.

To su: „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija (JS)“, „Da oslobodimo Beograd – Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija – Zeleni (ZEP – Zeleni)“, „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“, „Šta radite bre – Marko Bastać“, „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“.

Proglašene su izborne liste: „Dr Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije“, „Zelena stranka Srbije“, „Beograd ima snage – Zavetnici“, „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“, „Inicijativa Ne davimo Beograd – žuta patka – čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“, „Ruska stranka – Mile Milošević“, „Predrag Marković – Pokret obnove Kraljevine Srbije“, „Dr Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“, „Zelena stranka – Kakav Beograd želiš? Misli“, „Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović“.

Progašene su i liste: „Jedinstvena stranka pravde (JSP) – Jekhutno ćidimos čaćimasko (JĆČ)“, „Za Beograd – Beogondola – saobraćaj, urbanizam, turizam – Nova rešenja, konkretni projekti – Jovan Ranđelović“, „Nijedan od ponuđenih odgovora“, „Građanska Stranka Grka Srbije – Vasilios Proveleggios“, „Izborna lista Dosta je bilo pljačke, korucije i lopovluka – Radulović Milorad“,“Liberalno demokratska partija – LDP – Čedomir Jovanović“, „Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad“.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

U toku je predizborna tišina, koja traje do zatvaranja birališta, i tokom koje je zabranjeno isticanje simbola na biračkim mestima i u prečniku od 50 metara od biračkog mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lokalni izbori
Komentari (0)
Dodaj komentar