Ova četiri grada u Srbiji bili su najzagađeniji u proteklih 24 časa

U poslednja 24 sata „jako zagađen vazduh“ udisali su stanovnici Subotice, Pančeva, Novog Sada, Beočina, dok je „zagađen vazduh“ bio u Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Boru, Leskovcu, Beogradu, podaci su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Grejna sezona još nije počela, a poznato je da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, industrija, saobraćaj, te se mnogi pitaju šta je dovelo do takvog zagađenja.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu kaže da grejna sezona zvanično nije počela, ali da su zbog niskih temperatura noću aktivirana individualna ložišta koja predstavljaju najveći problem.

„Toplane koriste gas i kada krene grejna sezona ne treba očekivati pogoršanje kvaliteta vazduha. Zagađenju najviše doprinose kućna, individualna ložišta gde se spaljuju razna čvrsta goriva, kao što su ugalj i drva“, rekao je Šoštarić za Tanjug.

On je naglasio da lošem kvalitetu vazduha doprinose i meteorološke prilike, jer nema vetra, visok je vazdušni pritisak što pogoduje „zadržavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere“.

Kvalitet vazduha u Beogradu, kako kaže, najlošiji je uveče i rano ujutro, jer se čim padne mrak aktiviraju individualna ložišta.

O stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu građani mogu da se informišu na sajtu Beoeko.com, a tu postoje i direktne zdravstvene preporuke kako da se ponaša opšta populacija, kako da se ponašaju osetljive grupe.

U Beogradu se kvalitet vazduha meri na 30 mernih mesta, od čega su na 10 mernih mesta raspoređene automatske merne stanice koje mere zagađenja u realnom vremenu.

Svi ti podaci se u realnom vremenu slivaju na server Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja gde se na svakih sat vremena obrađuju i izdaje ocena kvaliteta vazduha u odnosu na merenje iz prethodnog sata. Ocena se daje kroz indeks kvaliteta vazduha, koji može biti odličan, dobar, zadovoljavajući, zagađen i jako zagađen

„Nema mesta panici. Nije vazduh nešto posebno zagađen, ali svako treba da ima svest o tome da postoji zagađenje vazduha. To zagađenje može da se prati u realnom vremenu te tako građani mogu da prilagode svoje aktivnosti aktuelnoj situaciji. Ako vidite da je vazduh zagađen onda odložite trčanje ili šetnju“, naglasio je Šoštarić.

Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10. U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru , a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru.

Vrednost PM 10 u Novom Sadu bila je 145 mikrograma po metru kubnom u Pančevu 141, dok je u Beočinu bila je 103 mikrograma po kubnom metru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gradovivazduhzagadjenje
Komentari (0)
Dodaj komentar