Ove nedelje u Srbiji medjunarodni skup ekoloških aktivista

 Udruženje gradjana Društvena akcija najavilo je da će se ove nedelje u Srbiji skupiti ekološki aktivisti iz Čilea, Bolivije, Portugala, Španije, Nemačke i Srbije kako bi delili iskustvo u borbi protiv iskopavanja litijuma i potpisali medjunarodnu deklaraciju solidarnosti.

Za 7. jul najavljena je tribina u Novom Sadu na kojoj će se govoriti o zajedničkim problemima i preprekama s kojima su se suočavali ekološki pokreti iz Portugala, Čilea i Srbije kao i o tome kakve su alternative predlagali.

„Ovo će biti prvi put da će predstavnici organizacija iz ovih zemalja, kao i Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, diskutovati o budućnosti svetske ekološke borbe, kao i pitanjima u vezi sa budućom borbom protiv degradacije životne sredine izazvane eksploatacijom litijuma u ime zelene tranzicije“, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, na tribini će govoriti Ramon Morales Balkasar (Balcazar) koji je bio aktivan u Boliviji kao i u borbi za zaštitu vodenih resursa od litijumskih projekata u pustinji Atakama u Čileu, Šejla Kolako Rodrigeš (Cheila Collaco Rodrigues) iz portugalskih „Extinction Rebellion“ i antilitijumskih pokreta, Mirko Nikolić iz Švedske, te aktivistkinja Bojana Novaković ispred domaćeg pokreta „Marš sa Drine“ koje je bio jedan od ključnih aktera u borbi protiv Rio Tinta.

Tribina je deo programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“, a najavljena je i konferencija za novinare u Beogradu i potpisivanje Jadarske deklaracije solidarnosi u Gornjim Nedeljicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar