Palić atraktivan cele godine, ne samo leti

Palić mora da pruži odgovarajuće sadržaje tokom cele godine, a ne samo tokom letnjih meseci, jedna je od primedbi koju je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine uputio na Master plan razvoja Palića.

U tom sekretarijatu smatraju da pored neophodnog unapređenja stanja životne sredine u širem okruženju Palićkog i Ludaškog jezera, jedan od osnova budućeg razvoja Palića leži u iskorišćenju geotermalnih kapaciteta, odnosno tople, mineralne vode koja ima i lekovita svojstva.

U tom cilju pozdravljaju opredeljenje da posebno važni sadržaji sadržaji budu Medikal spa i velnes centar i Centar vodene zabave na otvorenom sa bazenima i sadržajima za zabavu.

„Smatramo, međutim da Palić, kao destinacija, mora da pruži odgovarajuće sadržaje tokom cele godine, a ne samo tokom letnjih meseci. Stoga smatramo da je pored Centra vodene zabave ne otvorenom treba predvideti i druge sadržaje, kao što je Zatvoreni centar vodene zabave, koji bi bio generator posete Paliću i tokom jeseni, zime i proleća“, navode u Sekretarijatu.

Nadležni u tom sekretarijatu smatraju da samo sadržaji koji funkcionišu tokom cele godine mogu da pokrenu novi razvoj Palića, odnosno „pruže celogodišnje sadržaje Subotičanima i gostima i neposredno i indiriktno generišu otvaranje novih radnih mesta u turizmu Palića i Subotice“.

Kako je saopšteno, primedbe su upućene imajući u vidu da je Palić jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Vojvodini, kao i to da je Pokrajinska vlada jedan od osnivača preduzeća „Park Palić“, zaduženog za razvoj turističke destinacije Palić i unapređenje životne sredine.

Novi Master plan razvoja turizma na Paliću naručila je lokalna samouprava, a izradila kuća „Horvat konsalting“, koja je bila autor i prethodnog dokumenta, odbačenog sa obrazloženjem da nije zaživeo u praksi.

Novi Master plan nalazi se na javnoj raspravi, a o njemu će se izjasniti i Skupština grada Subotica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jezeropalicturizam
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miljan

    Verovatno je u pitanju nedovoljno udubljivanje u draft Master plana, jer je jedan od uslova profitabilnosti bio upravo kriterijum da Palić radi cele godine. Uostalom, to je jedan od razloga zbog čega je posebno istaknuto korišćenje geotermalne energije, jer se bez te vrste energije objekti ne mogu efikasno koristiti tokom zimskog perioda. U svakom slučaju, komentar je validan i biće detaljnije objašnjen u obradi komentara (pretpostavljam).