Pašalić: Ne odstajemo od kontrole uslova u ustanovama zatvorenog tipa

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da će njegova kancelarija nastaviti da kontroliše u ustanovama zatvorenog tipa u okviru Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), uključujući one za koje je nadležno ministarstvo rada.

Zadatak NPM je da kontroliše mesta gde su lica lišena slobode kako bi se sprečilo zlostavljanje i zanemarivanje, medjutim tim zaštitnika gradjana je bezuspešno pokušavao da sprovede jednu takvu u Domu zdravlja za odrasla invalidna lica u Zemunu, piše današnji list Danas.

Članovima tima je rečeno da ne mogu da udju ustanovu jer ministarstvo rada to ne dozvoljava, dok je sam ministar Zoran Djordjević kazao da od 10. marta niko nije ušao u ustanove socijalne zaštite od čega se neće odustati dok se ne steknu epidemiološki uslovi, te da svaka poseta nosi opasnost od zaražavanja korisnika.

Na pitanje Danasa da li će u narednom peridu biti kontrolisane ustanove zatvorenog tipa, kao što su domovi, a za koje je nadležno ministarstvo rada, Pašalić je rekao, „apsolutno“.

„Mi radimo i nastavićemo da radimo svoj posao onako kako nam je Ustav i zakon dozvolio, ni preko toga ni manje od toga“, istakao je Pašalić, podsetivši da je tim njegove kancelarije u prethodnim mesecima, kao i tokom vanrednog stanja, kontrolisao ustanove zatvorenog tipa.

On nije rekao šta će biti naredni korak njegove kancelarije povodom zabrane posete domu u Zemunu, dodajući da će javnost o svemu biti obavešena na vreme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar