Patrijarh Porfirije i gradonačelnik Šapić obeležili Spasovdan, slavu Grada Beograda

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić su danas u Skupštini Grada sečenjem slavskog kolača obeležili gradsku slavu Spasovdan. 
Porfirije je rekao da Grad Beograd Spasovdan – „Vaznesenje Hristovo“, pooočeo da slavi pre 520 godina, u vreme despota Stefana Lazarevića.

Čestitajuči slavu gradonačelniku i građanima, patrijarh je rekao da je potrebno da postoji viši standard, da građani budu bezbedni, da im institucije budu brzo dostupne, ali da i Grad zna da „nije dovoljno voditi život samo na praktičnom nivou“ jer „ljudi su i duhovna bića, otuda, slaveći slavu i svetitelje, slavimo i Boga“.

Gradonačelnik Šapić je izjavio da će se truditi da „neguje tradicionalne, verske i srpske vrednosti“ jer 
„bez tradicije ne možemo da idemo napred, da se nadamo boljitku društva i da vaspitavamo najmlađe“.

Šapić je pozvao građane da se u teškim trenucima, tri nedelje nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, okupe oko SPC „koja nas je čuvala vekovima“, i da uz pomoć nje traže odgovore na sve izazove.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici gradske vlasti, ministri u Vladi Srbije, ambasadori, predstavnici verskih zajednica, odbornici u Skupštini grada Beograda i druge zvanice.

U Beogradu će u 19 sati, kod hrama Vaznesenja gospodnjeg, početi litija koja će ići do hrama Svetog Save, gde će govoriti patrijarh Porfirije.

Tokom litije, gradskim ulicama biće pronet kivot s moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će u hramu Svetog Save ostati do subote, 27. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar