Patrijarh služio Uskršnju liturgiju (FOTO)

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Uskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Liturgiji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Episkop toplički Arsenije pročitao je Uskršnju poslanicu, u kojoj je patrijarh Irinej naveo da „današnji svet ne ide putem vaskrsenja, već više putem smrti i beznadja“ i da treba pomoći mladima da pronadju put autentičnog života.

Patrijarh je naveo da se danas živi „u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom“, a greh „nečim modernim i prihvatljivim“.

„U Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je radjanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi“, naveo je Irinej u poslanici.

Kako je naveo, „čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu“.

U poslanici patrijarh Irinej je uputio pozdrav „našoj duhovnoj decu u otadžbini i rasejanju“, a posebno „našem narodu na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi“.

„Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti. Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici“, poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

Ovo je prvi put da je Uskršnja liturgija služena u Kripti hrama Svetog Save.

Ponoćnu liturgiju u tom hramu služio je episkop toplički Arsenije, koji je i vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar