Penzineri organizuju proteste 30. oktobra

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije najavili su da će 30. oktobra u Beogradu i drugim gradovima organizovati proteste zbog loše reforme penzijskog sistema i materijalnog statusa penzionera i zaposlenih.

„Želimo da na zakonit i demokratski način pošaljemo poruke aktuelnoj vlasti, domaćoj i medjunarodnoj javnosti da se ne mirimo sa neustavnom i netransparentnom reformom penzijskog sistema Srbije u kojoj se ne poštuju prava sadašnjih i budućih penzionera stečena po osnovu uplata doprinosa za PIO“, naveli su sindikati u saopštenju.

Prema njihovih rečima, siromašenje penzionera posledica je dugogodišnjeg neuskladjivanja penzija za najmanje od 20-25 odsto zbog povećanja troškova života, a na osnovu zvaničnih statističkih podataka o inflaciji.

Oni traže ukidanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO kojim je ukinuto redovno uskladjivanje penzija, a „odluka o visini penzija i mogućim uskladjivanjima se prepušta volji izvršne vlasti“.

Sindikati protest organizuju i zbog „ignorisanja obaveze od strane Vlade Srbije“, po kojoj je penzija imovinsko pravo, zbog čega je neophodno sistemski izvršiti povraćaj delova penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uredjivanju načina isplate penzija koji je važio od novembra 2014. do novembra 2018.

Od Vlade će zatražiti da hitno pokrene javnu raspravu  o reformi penzijskog sistema Srbije koju sprovodi, kako tvrde „netransparentno i bez dijaloga sa zaposlenima, penzionerima i poslodavcima sprovodi, a na štetu osiguranika“.

„Ukoliko ne bude gradjanskog otpora neustavnim i nemoralnim reformama penzijskog sistema, stečena prava preko 1,2 miliona penzionera i sada zaposlenih koji imaju ili bi trebalo da imaju natprosečene penzije će biti obrisana, a sve to proglašeno velikom reformskom pobedom aktuelne vlasti“, navodi se u saopštenju.

Protest u Beogradu najavljen je za 16 sati, na Trgu Nikole Pašića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar