Petronijević: Tabakovići primer dobre prakse vrednih ljudi

BEOGRAD – Članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević i Zoran Adamović i sekretar za privredu Milinko Veličković posetili su danas seosko gazdinstvo porodice Tabaković u Velikoj Moštanici, koje na četiri hektara proizvodi više vrsta zelene salate.

Petronijević je poručio da je strategija grada da razgovara s proizvođačima i zajednički planira subvencije iz godine u godinu, a Tabakoviće je opisao kao „još jedan primer dobre prakse vrednih ljudi koji se bave proizvodnjom“.

Kaže da je njihova prednost blizina beogradskog tržišta, što smanjuje troškove prevoza, ali napominje da se dobrom organizacijom može „dobro živeti u ovom gradu od svog rada“.

Grad Beograd, dodao je, nastavlja da finansijski podržava preduzetnike koji to vraćaju tako što zapošljavaju nove ljude.

„Konkretno, od ove proizvodnje gazdinstva Tabakovića živi 25 ljudi. Zbog toga će naša politika nastaviti u smeru razvoja veće proizvodnje zdrave hrane sa kojom su zadovoljni i naši turisti“, rekao je Petronijević.

Adamović je rekao da je gradska vlast tu da podrži one koji prozivode i da omogući jednake šanse za život i rad i građanima koji žive na periferiji, dok je sekretar za privredu naveo da na teritoriji Beograda od poljoprivrede živi 315.000 ljudi, dok je više od 33.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Sekretarijat za privredu intezivno radi na povećanju subvencija, tako da možemo da se pohvalimo znatnim porastom iznosa subvencija. Primera radi, u 2016. godini subvencije su iznosile 40 miliona dinara, 2017. godine 120 miliona, dok je ove godine to cifra od 180 miliona dinara. Nadamo se da će sledeće godine Grad Beograd opredeliti još više sredstava kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Veličković.

On je dodao da je jedan od preduslova za konkurisanje za subvencije za razvoj i podršku da je poljoprivredno gazdinstvo registrovano, što, naveo je, porodica Tabaković jeste.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić kaže da je porodici Tabaković potrebna velika pomoć kada je reč o kupovini semena i transport gotovog proizvoda.

„Ranije smo imali problem asfalta, prilaznih puteva, dovod električne energije. Sve smo to uspeli da rešimo na teritoriji Velike Moštanice, tako da nakon godinu dana u porodici Tabaković vidimo šta može da učini jedno vredno poljoprivredno gazdinstvo. Trudićemo se da zajedno sa Gradom pomognemo da povećaju proizvodnju i znatno im olakšamo život“, rekao je Kolarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar