Pirotski muzej realizuje projekat prekogranične saradnje Priča o ćilimu (VIDEO)

Muzej Ponišavlja u Pirotu realizovaće u narednih 15 meseci medjunarodni projekat Interreg IPPA programa prekogranične saradnje pod nazivom „Priča o ćilimu“.

Taj projekat zajednički realizuju pirotski Muzej Ponišavlja i Istorijski muzej Čiprovci iz Bugarske kako bi od zaborava sačuvali zanat i kako bi promovisali to kulturno blago, a vodeći partner im je Medjunarodna biznis škola iz Botevgrada u Bugarskoj.

Kustos Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović rekla je za Betu da su došli na ideju da ta dva grada mogu da objedine svoje znanje i iskustva o ćilimarstvu, kao jednom od zanata na Balkanu koji postoji vekovima, kako bi se očuvala tradicija i pokazala posetiocima.

„Projektom su predvidjene odredjene aktivnosti s ciljem promocije ćilimarstva i turističke ponude Pirota i Čiprovaca. Pored brošure koja će biti odštampana u junu planira se i snimanje filma sa turističkom porukom, kao i nabavka opreme, odnosno interaktivne table u muzeju“, rekla je Panajotović.

Posetioci mogu da vide u muzeju kako se tka ćilim na vertikalnom razboju, a tkalja Maja Ćirić koja se tim zanatom bavi 15 godina, rekla je da je bar pet godina potrebno da se savladaju osnove tog umeća.

Oni koji se interesuju za ćilimarstvo mogu, kako je rekla, da nauče tek kako se drži tupica i kako da provuku neku nit na razboju, a naročito ih fasciniraju ornamenti, karakteristični za pirotski ćilim.

„Posetioci su oduševljeni ćilimom i tkanjem. Uvek žele da sednu za razboj i probaju da tkaju ćilim po kome je Pirot poznat, ne samo u Srbiji nego širom sveta“, rekla je Maja Ćirić.

Pirot bi uskoro trebalo da dobije muzej ćilimarstva, a predvidjeno je da taj kompleks bude izgradjen na temeljima kuće “Bela mačka“, jedne od najstarijih kuća u Pirotu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar