Plemić: U Srbiji manje požara nego prošle godine

BEOGRAD – Pomocnik nacelnika Uprave za vatrogasno-spasilacke jedinice Vlada Plemić rekao je danas da ove godine imamo rast požara građevinskih objekata i da su najcešci uzroci takvih požara neispravne instalacije i ljudski faktor, ali da, statistički gledano, imamo manje požara nego lane.

„Međutim, imamo rast požara građevinskih objekata. Svedoci smo takvih požara u Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Paracinu, a izgoreo je i hotel u Nišu. To sve iziskuje veliko angažovanje vatrogasaca, a uzrok tih požara još ne znamo. Uglavnom su uzroci takvih požara neispravne instalacije, neretko i ljudski faktor“, rekao je Plemić za RTS.

Kaže da su uzroci požara u stambenim objektima najcešce neispravne instalacije, uredaji lošeg porekla, kao i prljavi aspiratori.

„Požare mogu da izazovu i klima uredaji, kao i kada se ostavi ukljucen šporet i izade na pet, šest minuta i duže“, objasnio je on.

Napominje da je potrebno redovno održavati klima uredaje.

„Kad nismo kod kuce, nema svrhe da klima radi, može doci do preopterecenja i do ozbiljnih posledica“, istice Plemić.

Kaže da u Srbiji ne može da dode do teških požara kao u Grckoj i Kaliforniji.

„Vreme ovog leta kod nas je promenljivo sa dosta vlažnih dana. Mi cemo pratiti prognozu RHMZ-a i pojacacemo mere predostrožnosti ako dode do crvenog meteoalarma“, porucio je pomocnik nacelnika Uprave za vatrogasno-spasilacke jedinice.

Dodaje da svi, po zakonu, moraju da imaju ispravne protivpožarne aparate.

„Zakonom je regulisano ko je odgovoran za to, sad su to upravnici zgrada ali i stanari. Svi uredaji moraju da budu ispravni i na mestu“, rekao je Plemić.

Napominje da je saniran otvor na cisterni iz koje je sinoć u Vrčinu došlo do curenja fosforne kiseline.

„Ne znamo tacno koliko je iscurelo fosforne kiseline, ali je preventivno iskljucena struja u cilju bezbednosti gradana“, dodaje Plemić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar