„Pobedniku“ rekonstruisali i nos

SMEDEREVO – Tokom restauracije „Pobednika“ u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu otkriveno je da spomenik ima zakrpu na nosu, koja je najverovatnije posledica greške u originalnom kalupu, te je i to uvršćeno u radove na simobolu Beograda.

„Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između sveže bronze i patine je normalna pojava, i do kraja radova će biti neprimetna“, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom Tviter nalogu „Pobednika“.

Nekoliko dana ranije, kako je takođe objavljeno na zvaničnoj stranici, otkriveno je i da nije samo postament bio klimav, već i mač koji „Pobednik“ drži.

„Tokom radova otkrivena je još jedna kritična tačka – veza između sečiva i drške mača koja je potpuno korodirala, pa je postojala opasnost da ovaj deo skulpture otpadne. Takođe, veza mača i bronzanog postolja je usled oštećenja bila prekinuta“, stoji u saopštenju.

Radovi na konzervaciji kamena koji se trenutno izvode obuhvataju čišćenje, ispunjavanje pukotina i fugovanje, a ispostavilo se da su spojnice bile samo površinski popunjene dok je prostor iza spojnica, a između blokova bio prazan i u njemu je pronađena veća količina prljavštine i insekata.

Kako u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda piše, konzervatori koriste lepo vreme da završe što više delikatnih radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar