Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10:30 sati, a ispred te zgrade i dalje je u toku protest predstavnika gradskih komunalnih preduzeća.

Osim rebalansa budžeta, što je najvažnija tačka dnevnog reda današnje sednice, raspravljaće se i o osnivanju novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila privatna kompanija „Kentkart“.

Pored toga, raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća „Beogradski park“ za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Na dnevnom redu je i odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.

Takođe, tu su i Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i dopuna odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije „Vinča“, kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji.

Pred odbornicima je i izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Ispred Skupštine grada i dalje je u toku protest predstavnika komunalnih preduzeća koji su nezadovoljni zbog osnivanja dva nova preduzeća u Beogradu i „nedostatka socijalnog dijaloga“.

Oni su poručili da neće dozvoliti da se osnivaju ista komunalna preduzeća za istu delatnost jer, kako kažu, to nije po zakonu.

Između ostalih, obratio se predsednik Samostalnog sindikata GSP-a Zoran Antić koji je rekao da socijalni dijalog u Beogradu trenutno ne postoji.

Ulazak gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradskog sekretara za javni prevoz Predrag Lukić u Skupštinu grada propraćen je zvižducima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar