Počelo uređenje javne zelene površine u Bloku 21

BEOGRAD – Radnici JKP „Zelenilo -Beograd“ započeli su radove na uređenju dečijih igrališta i zone za miran odmor na površini od 4.421 metara kvadratnih u Ulici Bulevar Zorana Đinđića 20-28, u Bloku 21.

Novoprojektovano rešenje podrazumeva razdvajanje dela za miran odmor i dečijih igrališta, saopštilo je JKP „Zelenilo -Beograd“.

Kada radovi budu završeni, stanovnici ovog dela Beograda dobiće dva nova dečija igrališta, urađena po važećim standardima i normativima, kao i prostor za šah i miran odmor, koji će biti povezani sa ostatkom zelenih površina u Bloku.

U saopštenju se navodi da će na igralištu namenjenom deci uzrasta od pet do 12 godina biti postavljena penjalica tipa „Iglo“, vrteška tipa „Jelena“, ljuljaška tipa „Milica“ sa gumenim sedištima i jedan kombinovani rekvizit. Svi rekviziti biće postavljeni na zaštitnoj podlozi od livene gume crvene boje.

Na igralištu za uzrast dece od dve do 12 godina zaštitna livena gumena podloga biće zelene boje, a od rekvizita biće postavljeni kombinovani rekvizit, ljuljaška sa zatvorenim sedištima tipa „Milica“ i klackalica tipa „Rada“, navodi se u saopštenju.

Na ovom igralištu biće ugrađeni i elementi razvojno-edukativnog karaktera, čiji je sastavni deo poligon, koga čine šest igara: „Šake i stopala“, „Skok na jednoj nozi“, „Panjevi“, „Sunožni skokovi“, „Žablji skok“ i „Školica“, a unutar poligona nalaziće se igre „Ježeva kućica“, „Skok u dalj“ i „Ogledalo za dva igrača“.

Ova dva igrališta biće povezana betonskom stazom koja je oivičena utopljenim baštenskim ivičnjakom, kako bi atmosferska voda mogla nesmetano oticati u okolne zelene površine.

Uz sama igrališta biće postavljene info table sa uputstvima o pravilnom korišćenju igrališta, saopštilo je JKP „Zelenilo Beograd“.

Novoprojektovano rešenje predviđa i postavljanje metalne zaštitne ograde u dužini od 83m, a zbog zaštite površina od nepropisnog parkiranja planirano je postavljanje i 85 metalnih zaštitnih stubića.

Od mobilijara predviđeno je postavljanje 14 klupa sa naslonom, devet betonskih đubrijera i tri šah stola sa klupama.

Nakon građevinskih radova, izvršiće se obnova travnjaka na površini od 2.515 metara kvadratnih setvom travnog semena.

Planirana je i sadnja dva stabla visokih četinara, sedam stabala visokih lišćara i šest stabala srednjih lišćara, kao i 145 komada listopadnog žbunja i 35 komada zimzelenog žbunja.

U saopštenju se navodi da je planirani završetak građevinskih radova 15. septembar ove godine, dok će hortikulturni radovi biti izvedeni u periodu mirovanja vegetacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar