Počinje izgradnja stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici

Kamen temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske biće položen u petak u Sremskoj Mitrovici u naselju „Marko Peričin Kamenjar“, a predvidjeno je da radovi traju 11 meseci, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Stanovi se grade u okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, što je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica, odnosno oko 45.000 ljudi, nalazi se u Srbiji.

Regionalni stambeni program Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Madjarske.

Svečanosti u Sremskoj Mitrovici prisustvovaće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, predstavnici lokalne samouprave, delegacije EU, ambasade SAD i drugih donatora, OEBS-a, UNHCR-a i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar