Pokrajina racionalno trošila budžet

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je danas da je pokrajina racionalno trošila novac iz budžeta i da nije to razlog novog rebalansa.

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaju danas o rebalansu pokrajinskog budžeta, koji će biti smanjen za 4,34 milijarde dinara, nakon čega će iznositi 59,6 milijardi dinara.

Vasin je na sednici Skupštine Vojvodine izneo tri podatka koja govore o tome na koji način je pokrajinska administracija raspolagala budžetom, od kojih je prvi oblast privlačenja stranih investicija, u kojoj pokrajina ima svoje ingerencije.
 
„To su mere koje su autonomne u odnosu na one koje ima republika, pa Vojvodina danas ima 45 odsto svih stranih investicija na svojoj teritoriji“, rekao je Vasin.
 
Prema njegovim rečima, budžet je trošen i na politiku zapošljavanja u pokrajini, koja je dovela do toga da od 11.000 lica koja su ubrojana u smanjenje nezaposlenih u Srbiji u odnosu na pre godinu dana, više od 8.000 lica je sa teritorije Vojvodine.

„U svim oblastima u kojima pokrajina ima nadležnosti, ona prednjači u Srbiji. Sa druge strane, reći da je ušteda za zemlju ukidanje kancelarije Vojvodine u Briselu, je potpuno suprotno tendencijama da Srbija krene ka EU, jer je ta kancelarija doprinela da u Vojvodini imamo 90 odsto prekograničnih projekata“, rekao je Vasin.
 
Dodao je da, kada se govori o učinku Pokrajinske vlade, mora posebno da se razgraniče nadležnosti i oblasti u kojima ona može da utiče, sa napomenom da „ne može pokrajina da utiče na ukupni privredni milje u celoj zemlji“.
 
Uzrok rebalansa su smanjeni prihodi od poreza na dobit preduzeća, kao i negativan odgovor Ministarstva finansija na zahtev Pokrajinske vlade da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara koje nedostaju za izvršenje obaveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar