POKS: Sistemska diskriminacija Srba u BiH, zaštiti im prava

BEOGRAD – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da među prioritete u svom radu uvrsti rešavanje položaja Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine i zaštitu njihovih prava.

U saopštenju, POKS navodi da je između dva popisa stanovništva, od 1991. do 2013. godine, u BiH registrovano 500.000 manje Srba, koji su proterani ili prinuđeni da napuste teritoriju Federacije BiH.

„Već godinama je na snazi sistematska diskriminacija Srba, u obrazovanju i zapošljavanju, javnom sektoru, prosveti, pravosuđu, zdravstvu, kao i u raspodeli sredstava iz državnog budžeta“, rekao je poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Istakao je da je skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu izneo ove uznemiravajuće podatke, a da srpska diplomatska misija u BiH mora da prikupi sve potrebne podatke kako bi država Srbija energično reagovala da zaštiti prava svojih sunarodnika.

„Osim diskriminacije Srba, Federacija BiH sistemski i zakonski sprečava povraćaj imovine proteranim Srbima. Ako čelnici BiH ističu javno da im je stalo do ravnopravnosti svih naroda u BiH, onda to moraju pokazati u praksi kada je srpski narod u pitanju, a ne samo na rečima“, poručio je Gojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar