Položaj žena poboljšan, ali i dalje nema jednakih prava

Položaj žena u Srbiji je poboljšan, ali žene i dalje nemaju jednaka prava kao muškarci te je neophodno istrajati u toj borbi, ocenjeno je danas na skupu „Svojom snagom menjamo svet“ organizovanom povodom 8. marta, Medjunarodnog dana žena.

„Nema ravnopravnosti muškaraca i žena i to je istina, ali se svaki dan borimo da žene ne trpe nasilje, da budu vidljivije i da budu plaćene kao i muškarci za isti posao. Zato žene nemojte da pristajete ni na šta manje od pune ravnopravnosti žena i muškaraca“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je ženama rekla i da moraju da budu solidarne i ujedinjene da bi uspele u svojoj borbi.“Sve što radimo radimo za buduće generacije žena koje će doći posle nas i koje treba da imaju veću ravnopravnost nego što je mi danas imamo“, istakla Zorana Mihajlović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija ima dobre zakone koji izjednačavaju prava žena i muškaraca u svim oblastima, ali da je veliko pitanje šta će da se uradi dalje da se ti zakoni zaista i sprovode i žene postanu moćnije i da budu na ključnim mestima.

Ona je navela da je skupština prepoznala potrebu jačanja rodne ravnopravnosti, što je pokazano pre svega kroz formiranje i rad Ženske parlamentarne mreže i podsetila da je u poslednjem sazivu parlamenta bilo dve trećine žene.

„Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena“, istakla je Maja Gojković.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da se na pravima i položaju oko 3,7 miliona žena Srbiji mora raditi svakoga dana, a ne samo 8.marta.

Ona je navela da ako su žene uspešne i obrazovane njihove porodice napreduju, a onda i društvo i čitava država.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska manjinska prava i ravnopravnost polova za Meho Omerović tokom govora obratio se muškarcima navodeći da je važno da i oni shvate i prihvate da su muškarci i žene jednaki.

„Poštovani muževi, sinovi, braćo, mladići danas nije važno da li ćete u maniru starih vremena svojoj majci, ženi, sestri ili devojci pokloniti cvet i par minuta pažnje, danas je važno da shvatite da je neophodno da svakoga dana budete bolji i pažljiviji prema njima i da svi shvate i prihvate da smo svi jednaki“, istakao je Omerović.Na skupu održanom u Domu Narodne skupštine Srbije govorile su predstavnice više nevladinih organizacija, preduzetnice i književnica Isidora Bjelica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar