Pomoć migrantima podržava 70 odsto građana

U Srbiji 70 odsto građana podržava aktivnosti države na pomoći migranatima kroz obezbeđivanje hrane, vode, smeštaja, lekova i bezbednosti, objavila je danas agencija Faktor plus.

Na pitanje – Srbija je sve više izložena dolasku migranata iz ratnih područja i drugih delova sveta, kako vidite migrante iz drugih naroda i država – 70 odsto je zaokružilo odgovor – Ljudi su u nevolji i treba im pomoći na pomenute načine.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao na današnjoj konferenciji za novinare da je pitanje migranata jedno od najaktuelnijih u Srbiji i da pokazuje da velika većina građana gleda blagonaklono na aktivnosti države na pomoći migrantima, za razliku od „Orbanove ograde“ i incidenata na makedonsko-grčkoj granici.

On je dodao da je antimigrantski stav eventualno rezervisan za desničarske organizacije.

Drugi odgovor – treba ima pomoći, a onima koji to hoće omogućiti da se integrišu u naše društvo, zaokružilo je šest odsto ispitanika.

Za odgovor – to je nevolja za državu, to jest neplanirani troškovi i rizik za bezbednost, koju ne možemo izbeći, opredelilo se 16 odsto ispitanika.

Za odgovor – to je nevolja koju treba sprečiti i od koje se treba zaštiti bilo je 10 odsto ispitanika, dok je sa „ne znam“ ili „nemam stav“ odgovorilo 15 odsto ispitanika.

Za ulazak Srbije u EU 42 odsto građana

Za ulazak Srbije u EU izjasnilo se 42 odsto građana, dok je 36 odsto bilo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje koje je danas objavila agencija Faktor plus.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je na konferenciji za novinare rekao da je procenat podrške evrointegracijama sada dosta manji nego, na primer, pre 10 godina kada bi dve trećine građana smatralo da Srbija treba da postane članica EU, dok je sada podrška pala ispod 50 odsto.

„Na znam“ ili „nemam stav“ je u najnovijem istraživanju zaokružilo 22 odsto ispitanika.

„Na ovakve rezultate je uticala opšta percepcija EU kao kriznog područja, s obzirom na krizu evrozone“, rekao je Vuk Stanković.

On je napomenuo da se Srbija uklapa u trend koji su imale druge članice EU – da se sa približavanjem Briselu topi evroentuzijazam.

Vuk Stanković je kazao da su sada u fokusu kriza u Grčkoj i socijano-ekonomska previranja unutar Evrope, kao i da se krizi u EU ne nazire kraj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

migrantipomocsrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar