Spremite se: Ponovo nas čeka temperaturni šok (foto)

Meteorolog Đorđe Đurić otkrio je kakvo nas vreme čeka do kraja nedelje.

On je istakao da posle hladnih temperatura stiže osetno toplije vreme.

„Nakon zahlađenja, narednih dana osetno toplije. U petak i u subotu novo zahlađenje i preslikana vremenska situacija jučerašnjem i današnjem danu. Sneg je prekrio brdsko-planinska područja, a prvi sneg pao je i u nižim predelima na jugu, jugozapadu, zapadu i ponegde na jugoistoku Srbije. Na planinama je i preko 20 cm snežnog pokrivača, a u nižim predelima formirao se na zapadu i jugozapadu Srbije, dok na jugu i jugoistoku nije došlo do formiranja, zbog temperature podloge u “plusu“. Beograd i veći deo nižih predela Srbije i dalje će čekati prvi sneg“, napisao je on na „Fejsbuku“.

„Već u sredu i u četvrtak u Srbiji će tokom dana biti osetno toplije. Bićemo pod uticajem novog ciklona, koji će se iz severozapadne Evrope premeštati ka centralnoj. Kako ćemo se nalaziti u toplom sektoru, očekuju se snažna jugozapadna visinska strujanja, uz advekciju i tople vazdušne mase sa Mediterana. Biće suvo sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura u sredu od osam do 16 stepeni Celzijusa, a u četvrtak od 11 do 17, u Beogradu do 15. Mraz u sredu se očekuje na jugu i jugoistoku Srbije, ponegde i do minus pet, a istovremeno na severu do pet. Sneg će se tokom srede i četvrtka na planinama otopiti. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar, a u Pomoravlju i u Podunavlju košava, na jugu Banata sa olujnim udarima“, dodao je on.

Kako ističe, u četvrtak krajem dana i tokom noći na severozapadu Srbije biće naoblačenja sa kišom.

„U petak se očekuje formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadrana, pa se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom. Tokom dana će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put na istok, ciklon sa Jadrana svojim centrom preći će centralni deo Balkana, a preko našeg područja u sklopu visinske doline koja će se spustiti sa severa, uslediće i prodor hladnog fronta uz jače zahlađenje“, naveo je Đurić.

„Na planinama će kiša preći u sneg. Maksimalna temperatura od pet stepeni Celzijusa na severozapadu do 13 na jugoistoku Srbije, a jutro će biti najtopliji deo dana. U toku večeri usled jačeg zahlađenja, kiša će u nižim predelima zapadne i južne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača, zbog toplije podloge, dok će se 10-20 cm snega formirati u brdsko-planinskim predelima. Istovremeno, na severu Srbije i u Beogradu kiša će prestatati, tako da će ovi predeli Srbije ponovo proći bez snega. Biće suvo, samo ujutro u južnim i centralnim predelima i na planinama sa slabim padavinama“; istakao je on i dodao da će u subotu biti hladno uz maksinamalne temperature oko pet stepeni Celzijusa.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meteorologvremenska prognoza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Od silnih šokova kojima smo bombardovani svaki dan, ovo nam je najmanji problem.