Pooštrene mere tehničkog pregleda: Traje najmanje pola sata uz obavezne fotografije

Iako neće biti drugog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, promena u proceduri će biti, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobracajne policije ističući da će tehnički pregledi biti obavezni i detaljniji.

Odluka da se vozila ne podvrgavaju dvostrukom tehničkom pregledu doneta je u interesu gradana, rekao je Radenković za RTS.

„Novina je da se od sada predviđa pet fotografija sa tehničkog pregleda vozila. To je prelazno rešenje a u naredne tri godine biće i video-zapis. Ove kontrole nisu toliko strože u odnosu na ranije a ono što je bitno je dužina trajanja tehnickog pregleda, a to je minimum 30 minuta. Tako da će pregledi svakako biti detaljniji. Što se tiče korozije, ona će uticati samo ako je reč o dubinskoj a ne površinskoj koroziji“, rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, postoji potreba da se naše zakonodavstvo uskladi sa zakonodavstvom EU ali i želja da se smanje nesreće zbog tehničke neispravnosti vozila.

Za gotovo mesec dana koliko se meri srednja brzina na auto-putevima u zemlji, broj nesreća je smanjen za trećinu, navodi on.

„Prekoračenje brzine će se i dalje meriti radarima a reagovaće i presretači. Ako uporedimo sa istim periodom prošle godine, 29 lica je manje poginulo, a 500 je manje povređenih na tim deonicama na kojima se meri srednja brzina“, pojasnio je Radenković.

Što se tiče početka primene odluke o brzini od 130 kilomatara na sat na auto-putu, Radenković kaže da je Nacrt zakona trenutno u skupštinskoj proceduri i da će se ta odluka primenjivati kada zakon bude usvojen u Skupštini.

Odluka će važiti samo na onim deonicama auto-puta gde to dozvoljavaju tehničke karakteristike puta, rekao je Radenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

tehnički pregled
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • bambi

    Nejasno je zasto su prvo resili da se uvede tehnicki dva puta a onda povukli tu odluku? Ko se od koga uplasio i ko je kome tu zapretio? Mi smo gori, kao drzava, i od Nikaragve. Kada bi prosecan gradjanin znao sta se zapravo tu desilo, slogirao bi se. Sada, kao malo da ublaze blamazu, izmislili su da tehnicki traje pola sata? Kakve veze ima, koliko vremenski traje tenicki? Kazu broj nesreca smanjen za trecinu? Da li neko normalan, sa prosecnim mogucnostima mentalnog rasudjivanja, moze u ovo da poveruje? Pa dokle bre vise da nas pravite na budale sa ovakvim izjavama? Pa je li mislite da smo svi mala deca, kojoj jos nedostaju bajke? Kaze ogranicenje 130 km/h? Pa nasi putevi nisu da se vozi ni 80 a kamoli 130! Ali kazu, mora da se uskladimo sa medjunarodnim koridorima? Paz te ovo. Prvo pricaju kako sve ovo sto se radi, sve se radi da se zastite gradjani, a onda sve se to radi da bi smo se glatko nadovezali na evropske propise. Covek da sedne, da se slatko najede i onda da se slatko ispovraca. Sram da vas bude.

  • Anonimni

    Tehnički minimum 30minuta??? Pa da li je bilo moguće da se donese gluplja uredba?Možda i može,videćemo.Znaci ja odem sa autom starim recimo 2-3 god.,koji je u garanciji, na tehnički pregled,i oni će tamo da ga zagledaju i slikaju „najmanje“ 30 minuta?

  • Lanmi

    Samo traže način da otimaju novac, a tek ovo, prvo najavili tehnički dvaput godišnje, pa sad neće dvaput, ali sa fotografijama, tragikomično.

  • Anonimni

    Tehnicke preglede treba UKINUTI jer nemaju NIKAKVU SVRHU.

  • Anonimni

    U kom procentu tehnički neispravna vozila učestvuju u saobraćajnim nezgodama? U kom procentu su tehnički neispravna vozila uzrok saobraćajnih nezgoda? Kada će ručno pravljena vozila nacionalnih manjina koja krstare ulicama Beograda (i ne samo Beograda) ići na tehnički pregled u trajanju od 30 minuta? Zašto se ne sankcionišu korisnici kineskih sijalica (bez ikakve geometrije snopa) u prednjim svetlima? Zašto se ne sankcioniše neupotreba svetlosnih pokazivača pravca? Zašto se ne sankcioniše upotreba svetla za maglu u urbanim sredinama? Zašto se ne sankcioniše tehnička ispravnost vozila MUP?