Porodice gardista pitaju ko je ubio njihovu decu

Pravni zastupnici porodica nastradalih gardista Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića izjavili su danas da istraga nije odmakla ni posle 12 godina i najavili da će slučaj internacionalizovati ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih institucija u Srbiji.

Pravni zastupnik Predrag Savić rekao je novinarima na skupu povodom godišnjice pogibije gardista da će zatražiti osnivanje posebne komisije – poput one koje je istraživala smrt novinarke Dade Vujasinović, i razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem i nadležnim pravosudnim institucijama.

„Ukoliko sve to ne urodi plodom mi ćemo predmet internacionalizovati,“ rekao je on i dodao da će se obratiti medjunarodnim i evropskim institucijama, pa čak i Ujedinjenim nacijama.

Roditelji nastradalih gardista Janko Jakovljević i Petar Milovanović poručili su da su razočarani u državu i u pravosudje i da traže odgovor na to ko je „pobio njihovu decu“.

Pravni zastupnik porodica poginulih Olgica Batić ocenila je da je ceo slučaj prava slika srpskog pravosudja i dokaz da tužilaštvo ne radi svoj posao.

Na mestu pogibije dojice gardista na ulazu u vojni objekat Karaš danas su zapalili sveće i položili cveće i članovi porodica, kao i predstavnice Žena u crnom koje su nosile tansparente „Nećemo zaboraviti zločin na Topičderu“ i „Odgovornost“.

Prema infomacijama koje je nedavno objavio portal Insajder, superveštačenje obavljeno u SAD pokazalo je da je pripadnike Gardijske brigade ubila treća osoba, a tim nalazom osporen je zvanični izveštaj da su oni stradali u medjusobnom sukobu.

Jakovljević i Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u tajnom vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu dok je takozvana nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Više javno tužilaštvo u odgovoru Insajderu navelo je da je taj postupak i dalje u predistražnoj fazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar