Potpisana Deklaracija o podršci vakcinaciji

Deklaracija o podršci vakcinaciji potpisana je danas u Lekarskoj komori Srbije, a direktor LKS Milan Dinić ocenio je da sve institucije zdravstvenog sistema danas treba da potvrde „nešto što je pre 50 godina dokazano kao ispravno“.

Deklaraciju su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka zadužena za demografiju Slavica Djukić Dejanović, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović i predstavnici drugih zdravstveni udruženja i institucija.

U deklaraciji se navodi se da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i da nijedna druga medicinska intervencija nije spasla veći broj života.

„Plasiranje nepoverljivih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja, što je dovelo do alarmantnog pada u broju vakcinisane dece u Srbiji. Činjenica je da bi dalji pad u obuhvatu dece vakcinacijom doveo do značajnih posledica po zdravlje nacije i zato smatramo da je neophodno osigurati naširu javnu podršku vakcinaciji i kontinuirano raditi na edukaciji gradjana o ulozi u koristi imunizacije za zdravlje ljudi, kroz pružanje informacija zasnovanih na naučnim činjenicama“, navodi se u deklaraciji.

Dinić je rekao i da je poražavajuće što je poverenje gradjana u Srbiji u vakcinaciju toliko poljuljano, da je došlo do epidemije i da je lekarska struka prinudjena da u 21. veku ukazuje na značaj vakcinacije.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da je struka nepodeljena kada je reč o značaju imunizacije i da ako gradjani žele dobro svojoj deci, onda treba da ih vakcinišu.

On je dodao da veliki broj dezinformacija govori da je stanovništvu u Srbiji potrebna zdravstvena edukacija.

Lalić je rekao da se do epidemije morbila 2017. godine smatralo da o vakcinaciji neće biti rasprave i da je to deo civilizovanog života i da se nada da će imunizacija biti široka, a da će se Srbija vratiti u tokove savremene medicine

Jovanovićeva je kazala da je trenutno u Srbiji registrovano oko 1.500 slučajeva malih boginja, a da je 94 odsto obolelih nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Ona je dodala da je u Srbiji vakcinacija počela 1839. godine.

Prema podacima „Batuta“ 75.000 dece predškolskog uzrasta je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar