Potrebno jačanje nezavisnih institucija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da će Srbiji tokom pregovora u evropskim integracijama biti potrebno jačanje nezavisnih institucija, kako bi se adekvatno odgovorilo na sve zahteve u oblasti zaštite ljudskih prava.

„Potrebno je nastaviti jačanje nezavisnih institucija, kako bismo adekvatno odgovorili na potrebe zaštite prava naših gradjana i gradjanki, pogotovo tokom trajanja pregovora u procesu evropskih integracija“, kazala je Brankica Janković agenciji Beta.

Ona očekuje da će tokom pregovora o poglavljima 23 i 24, koja se bave pravosudjem i osnovnim pravima, rasti uloga službe poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

„Planiramo da povećamo kapacitete, jer će se i povećavati i broj pritužbi gradjana i gradjanki koji se sve više ohrabruju da prijave diskriminaciju“, kazala je Brankica Janković.

Kao glavne izazove u pregovorima sa EU, poverenica, ipak, vidi sprovodjenje svega što se usvoji u procesu integracija.

„Manji problem će biti uskladjivanje srpskog zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama, mnogo veći problem biće primena zakona“, kazala je Brankica Janković i dodala da će mnogo toga zavisiti i od ekonomske situacije, jer će za neke aktivnosti biti potrebna i dodatna sredstva.

Ona je kao pohvalno navela to da 95 odsto preporuka koje izrekne poverenik bude prihvaćeno i istakla da na tom polju postoji dobra saradnja s ministarstvima i lokalnim samoupravama.

Brankica Janković je ocenila da je saradnja sa Skupštinom Srbije, kojoj je služba poverenika direktno odgovorna za svoj rad, dobra, ali da bi ipak parlament trebalo da bude ažurniji.

„Naš godišnji izveštaj o radu još nije razmatran, a to je obaveza i posao parlamenta“, kazala je Brankica Janković.Ona je rekla i da poslanici nezavisna tela, poput poverenika za zaštitu ravnopravnosti, treba da vide kao svoje saveznike, i u tom smislu je posebno istakla dobru saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar