Poverenica: Ubistva i nasilje nad ženama ozbiljna opomena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da su, uz sve žrtve porodičnog i partnerskog nasilja u ovoj godini, nedavna smrt žene iz Aleksinca koju je ubio bivši suprug i da je muškarac u Požarevcu ranio partnerku i njenu ćerku, svima opomena da se ne može i ne sme vremenski ograničiti skretanje pažnje celokupne javnosti na taj veliki društveni problem.

U saopštenju Kabineta poverenice je naglašeno da u svakom pa i u vremenu pandemije koja je dodatno otežala položaj žena uz rizik od nasilja, posebno zabrinjavaju podaci ženskih organizacija da je ove godine najmanje tridesetoro dece ostalo bez majke, i da je dve trećine femicida izvršeno uglavnom u stanu ili kući u kojoj je žrtva živela.

„Batine do smrti, nož, sekira, pištolj, bomba – stravičan je arsenal načina na koji su samo ove godine ubijene žene u Srbiji“, kazala je ona.

Podsetila je da veliki uticaj na too da li će neka žena prijaviti nasilje, ima način na koji mediji izveštavaju o tome.

„I dalje se mogu pročitati senzacionalistički naslovi i tekstovi u kojima se nalaze različita objašnjenja kojima se nasilnik opravdava, a upravo način na koji se izveštava direktno utiče na ženu, bilo kao obeshrabrenje ili kao podrška da prijavi nasilje“, ukazala je ona.

Po podacima UN, od izbijanja pandemije je u mnogim zemljama zabeležen porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilja u porodici.

Janković je podsetila da je institucija Poverenika u prethodnom periodu predlagala posebne mere zaštite, preporuke i inicijative za rešavanje problema povodom kojih su joj se obraćale gradjanke, među kojima je kriterijum za smeštaj ugroženih korisnica bio – negativan test na kovid.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar