Poverenica: Učiti decu da poštuju starije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da bi mlade trebalo vaspitavati da poštuju starije osobe i da ih ne diskriminišu.

Ona je povodom 1. oktobra – Medjunarodnog dana starijih osoba, kazala na televiziji Pink da se sva evropska društva suočavaju s demografskim starenjem, što donosi brojne izazove poput održivosti penzionog sistema i potrebnih usluga.

„Ono što je dobro jeste što se živi duže, ali to države i društva stavlja pred izazov kako odgovoriti na potrebe naših najstarijih“, rekla je Janković.

Poverenica je ukazala da je jedna od najrasprostranjenijih predrasuda to što se za starije i penzionere misli da „imaju vremena“ i da su „beskorisni“.

„Često čujemo da oni mogu da čekaju jer nemaju šta da rade. Ali, oni često rade bezbroj neplaćenih poslova koji su korisni, poput čuvanja dece, kuvanje hrane i drugo“, rekla je Janković.

Ona je pozvala starije da prijave svaki oblik diskriminacije kancelariji Poverenika i podsetila da je ta prijava besplatna.

„Starije treba podsticati da prijave diskriminaciju, jer se nakon naših preporuka postupa u 90 odsto takvih slučajeva. Treba reći da je diskriminacija i to kada banke odbiju kredit nekome samo zato što ima 65 godina“, rekla je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar